Onderzoek naar mogelijk nieuw voetbalschandaal

© FM Brussel
07/05/2008
De Voetbalbond start een onderzoek naar een mogelijk nieuw gokschandaal in het Belgisch voetbal. In China is voor 1,2 miljoen dollar (778.000 euro) ingezet op de wedstrijd Anderlecht - Sint-Truiden van tien dagen geleden. Anderlecht kon in de slotfase een 0-1 achterstand ombuigen in een 4-1 overwinning, na enkele dubieuze beslissingen van de scheidsrechters. Voorzitter van Sporting Anderlecht Roger Vanden Stock ontkent met klem dat zijn club betrokken is bij een mogelijk schandaal.

Chinese gokkers konden met de wedstrijd het meeste geld winnen als Anderlecht met drie doelpunten verschil won. Bondsprocureur René Verstringhe zegt dat de Voetbalbond de wedstrijd zal onderzoeken. "Op basis van dat onderzoek zal ik kunnen nagaan of er feiten bewezen zijn en of daar iemand bij betrokken is van de clubs of van het voetbal. Indien daar gegevens uit voortspruiten, kan ik dan eventueel beslissingen nemen," aldus Verstringhe.

Tijdens de wedstrijd kwam paars-wit al na zeven minuten achter te staan, dankzij een doelpunt van Coulibaly. Aan het eind van de wedstrijd behaalden de Anderlechtenaren toch nog de overwinning door doelpunten van Frutos en Boussoufa. De doelpunten werden goedgekeurd door het scheidsrechtertrio, ondanks betwistbare situaties. Zo was er bij een punt mogelijk sprake van handspel en bij een ander doelpunt stond een speler van Anderlecht buitenspel.

Het verhaal doet denken aan de omkooppraktijken van de Chinees Zheyun Ye, tussen 2004 en 2006. Toen werden verschillende spelers, doelmannen en trainers van meerdere clubs omgekocht en bedreigd.

Reacties

Roger Vanden Stock, de voorzitter van Anderlecht, ontkent met klem dat zijn club iets te maken heeft met een mogelijk nieuw voetbalschandaal. Anderlecht zal dan ook zijn volledige medewerking verlenen aan het onderzoek, aldus Vanden Stock.
Eerder zei ook speler van Anderlecht Bart Goor dat zijn club niks te maken heeft met een mogelijk nieuw gokschandaal in het Belgisch voetbal.

Ook scheidsrechter Tim Pots ontkent dat hij benaderd is in verband met de wedstrijd Anderlecht - Sint-Truiden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni