'Onze supporters lopen gevaar'

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
21/09/2008
Jacques Maricq, de voorzitter van voetbalclub Royal Uccle Léopold, kan niet langer aanzien hoe zijn stadion verkommert. Hij neemt ontslag.

Niet RSC Anderlecht (stamnummer 35, opgericht in 1908) is de oudste voetbalclub van Brussel, en U­nion (stamnummer 10, opgericht in 1897) al evenmin. Die eer komt Royal Uccle Léopold FC toe. Ukkel werd gesticht in 1893, draagt het stamnummer 5 en richtte zelfs mee de Belgische voetbalbond op. De club droeg haar naam op aan de toenmalige koning, vandaar Uccle Léopold.

Tegenwoordig vergaat het de historische club minder goed. Sportief zweeft Ukkel al jaar en dag tussen vierde klasse en eerste provinciale. Maar 'extrasportief' is de aftakeling nog veel extremer. Het verval begon al in 1953, toen de elitaire tennis- en hockeyafdelingen van de club de voetbalactiviteiten te min vonden. De voetbalclub werd uit de prestigieuze accommodaties aan de Sukkelweg verbannen en begon aan een lange zwerftocht.

Nu speelt Uccle Léopold al jaren aan de Neerstallelaan op gemeentelijke velden. Maar het stadionnetje wordt niet verzorgd en takelt al jaren af. De situatie is zo erg geworden dat voorzitter Jacques Maricq het niet meer kan aanzien en zijn ontslag indient. En dat doet de man met veel pijn in het hart, want de advocaat leidt de club al 45 (!) jaar op vrijwillige basis.

"Het is onverantwoord en zelfs gevaarlijk geworden voor de supporters," zegt Maricq. "Die verantwoordelijkheid wil ik niet meer dragen. Ik heb er nu echt genoeg van. De gemeente doet niets, integendeel: we worden gewoon buitengepest. We moeten het veld nu ook delen met amateurploegjes en andere sporters als... frisbeespelers. Naar steun kunnen we fluiten. Erger nog: de gemeente Ukkel houdt al maandenlang de subsidies in die het Brussels Gewest ons toegekend heeft. De gemeente hoeft het geld maar door te storten, maar laat het op haar rekening staan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni