zwembad Laken
© Saskia Vanderstichele | Een zo goed als leeg zwembad in Laken.

Ook in het water zijn de regels anders: Franstalige zwemclubs klagen over discriminatie

JDK
© BRUZZ
22/02/2021

De Waals-Brusselse watersportclubs vinden de nieuwe coronarichtlijnen voor het gebruik van zwembaden discriminerend. Sport Vlaanderen laat immers veel meer zwemmers en watersporters toe dan hun Franstalige tegenhanger. Dat zorgt vooral in Brussel voor een ongelijke situatie in het water.

Sinds begin februari gelden er voor zowel voor de Franstalige als Vlaamse watersportclubs nieuwe coronaregels in de zwembaden. Tot grote verbazing van veel zwemclubs is het Vlaamse zwembadprotocol veel minder beperkend. Minister van Sport bij de Franse Gemeenschap, Valérie Glatigny, beloofde nochtans ademruimte voor de Franstalige watersportliefhebber, maar die is volgens verschillende zwemclubs ver zoek in vergelijking met de Vlaamse richtlijnen.

Verschillende oppervlaktes

Het grootste verschil is een gevolg van de oppervlaktebepalingen. Bij de berekening van het aantal toegelaten zwemmers baseert de Franstalige sportfederatie zich op het wateroppervlak. Concreet moet iedere persoon tien vierkante meter ruimte hebben in het water. Terwijl de Vlaamse federatie tien vierkante meter voorziet per aanwezige van de totale zwembadhal, met de beperking dat iedereen in het water moet beschikken over minstens drie vierkante meter.

In bepaalde Brusselse zwembaden kunnen de Vlaamse watersportclubs daardoor meer dan het dubbele aantal zwemmers ontvangen. Dat is bijvoorbeeld het geval in het zwembad van Laken. Volgens de Vlaamse richtlijnen is de maximumcapaciteit van dat diepe zwembad vastgesteld op 82 personen. In hetzelfde zwembad mogen Franstalige Brusselse zwemclubs slechts 41 zwemmers tegelijk het water insturen.

En dan is er nog een verschil: door de regels van de Franstalige gemeenschap mag er bijvoorbeeld ook enkel gezwommen worden in bubbels van maximaal tien personen. Van zulke bubbels is bij de Vlaamse richtlijnen helemaal geen sprake.

“De manier waarop de maximale aanwezigheid wordt berekend, is discriminerend in vergelijking met de Vlaamse regels”

Actiegroep tegen het nieuwe Waals-Brusselse zwembadprotocol

Petitie

Met deze ongelijke situatie in het achterhoofd hebben de watersportclubs van de Franse gemeenschap een petitie opgestart. “De manier waarop de maximale aanwezigheid wordt berekend, is discriminerend in vergelijking met de Vlaamse regels”, geeft de actiegroep aan. "Wij zijn genoodzaakt om meer dan de helft van onze jonge leden, die sinds het begin van het seizoen zijn ingeschreven, de toegang tot het zwembad te weigeren."

Ondertussen sloten al bijna vijftig verenigingen zich aan bij de petitie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni