Royal White Star Bruxelles heeft een juridische nederlaag geleden in zijn strijd om een plaats in de hoogste voetbalklasse. De zaak die White Star bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) had aangespannen is afgewezen, zo is vrijdag bekendgemaakt. White Star lijkt zo definitief veroordeeld tot amateurvoetbal.

White Star speelde afgelopen seizoen kampioen in tweede klasse, maar kreeg zowel van de KBVB als van het BAS geen licentie. Daarop diende de club van sterke man John Bico een klacht en een verzoek om voorlopige maatregelen in bij de BMA.

Ook daar vangt White Star dus bot. White Star had de bekende sportadvocaat Luc Misson, de man achter het befaamde Bosman-arrest, ingeschakeld om zijn zaak te verdedigen. De zitting voor het BMA nam naar verluidt acht uur in beslag.

White Star kreeg geen licentie, “omdat de club niet voldeed aan de financiële voorwaarden die willen waarborgen dat een club de competitie kan uitspelen zonder onderbrekingen die het gevolg zouden zijn van financiële moeilijkheden (voorwaarde van continuïteit)”, legt de BMA uit. "Na nog onderzocht te hebben of de redenen voor een weigering van een licentie voor de divisie 1A ook een weigering voor de divisie 1B konden verantwoorden, heeft het College geoordeeld dat er 'prima facie' (op het eerste gezicht, red) onvoldoende aanwijzingen waren dat de weigeringen in strijd zouden zijn met het mededingingsrecht om voorlopige maatregelen te verantwoorden."

Onduidelijke toekomst
In principe komt White Star volgend seizoen uit in de hoogste amateurreeks, maar de toekomst van de club is zeer onduidelijk. De club hervatte vorige week de trainingen met amper een tiental spelers, vooral bankzitters en jeugdspelers. Het is maar zeer de vraag of sterke man John Bico verder wil gaan in het amateurvoetbal. De jeugdploegen van White Star blijven dit seizoen sowieso wel doorspelen.

Ook de gemeente Molenbeek wacht op meer nieuws over de plannen van Bico, om het dispuut rond het stadion met RWDM te beslechten: zo is niet duidelijk wie nu moet opdraaien voor de kosten rond het onderhoud van het stadion. Donderdag belegde de gemeente nog een vergadering met alle betrokken partijen, maar daar kwam White Star niet opdagen, op een vertegenwoordiger van de jeugdwerking na.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni