Airsoft Belgium Team (ABT) schiet om te raken, maar dan wel met biologisch afbreekbare balletjes.

"Airsoft betekent voor mij een dagje ontspannen," vertelt teamlid Joshua Henrard (20). "We spelen oorlogsscenario's na met twee ploegen. Het klassieke scenario is dat van twee ploegen die hun vlag moeten beschermen. Daarop heb je verschillende varianten, bijvoorbeeld het beschermen van een vip. De ploegen zijn meestal gekleed in camouflagekleding en gebruiken replica's van echte geweren. Maar wees gerust, we volgen de veiligheidsregels strikt op."

Airsoft is een geavanceerde vorm van paintball. Het verschil is dat bij airsoft - waar de kogels kleiner zijn en minder pijn doen - gerichter geschoten wordt; de kogelregens van bij paintball komen hier niet voor.

"We nodigen andere ploegen uit en worden uitgenodigd. We komen dan samen, amuseren ons en vergeten even de zorgen van alledag. Afhankelijk van het aantal opgedaagde spelers beslissen we welke scenario's we spelen."

Elke zondag trekken de ABT'ers naar een veld dicht bij Charleroi waar ze rustig kunnen spelen. In en rond Brussel was er geen geschikt terrein te vinden. "We zijn met een twintigtal. Je bent niet verplicht om elke week te komen, het is normaal dat er eens iets tussen komt. We hebben een militair die nu bijvoorbeeld net op missie is vertrokken en die we de volgende twee maanden niet zullen zien."

Wie wil toetreden tot ABT, hoeft niet per se een uitstekende speler te zijn. "Je moet goed in de groep liggen, dat is belangrijker. Bij elke aanvraag doen we een interne rondvraag en moet iedereen zijn fiat geven. Leden moeten minstens veertien jaar zijn. Die moeten dan wel een getekend papier hebben van hun ouders, die we ook eerst willen ontmoeten."

Een wapen kost al snel 350 euro, maar eens de instapkosten gemaakt zijn, valt de rest goed mee. Vierduizend 'kogels' kosten bijvoorbeeld 13,50 euro. Airsoft schrikt op het eerste gezicht misschien af, maar negatieve reacties krijgt ABT amper. "Ons speelveld is afgesloten. De eerste keer kijken mensen misschien even raar op, maar ze beseffen snel dat het maar een spel is. Agressiviteit is er niet, of toch niet meer dan in een andere sport."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni