Op 4 en 5 juli komt de Tour de France naar Brussel

Jelle Couder
© Brussel Deze Week
02/07/2010
Goed nieuws voor wie de wereldbeker voetbal beu is: op 4 en 5 juli strijkt de Tour de France neer in de stad. Dat betekent hopen sportief en ander vertier.

De laatste passage van de Tour de France in Brussel dateert alweer van 1992. Toen dook de Fransman Laurent Jalabert als eerste over de meet onder het Atomium. Op zondag 4 juli krijgt hij een opvolger, wie weet misschien wel een Belg. Een overwinning van een landgenoot zou gepast zijn, want de rit staat volledig in het teken van een veel grotere renner dan Laurent Jalabert: Eddy Merckx. 'De Kannibaal' wordt dit jaar 65 en de eerste Tourrit van de editie 2010 draait helemaal om hem. Voor het peloton Brussel binnenrijdt, rijdt het door Merckx' woonplaats Meise, waar een uitgebreid eerbetoon gehouden zal worden. De man zelf wordt ook verwacht voor de aankomst in Brussel.

De rit vertrekt bij onze noorderburen in Rotterdam. De renners rijden Brussel binnen over de Boechout- en de Meiseselaan en rijden dan een groot uitgevallen rondje rond het Ato­mium. De eindmeet ligt op de Houba De Strooperlaan. Het 'vals plat' tot aan de aankomst zou dus voor een interessante spurt kunnen zorgen. Afhankelijk van de gemiddelde snelheid van het peloton moeten de eerste renners ergens tussen kwart over vijf en kwart voor zes over de eindstreep komen. Omstreeks vier uur kunt u de reclamekaravaan al bekijken.

De aankomst van de Tourrit is natuurlijk een ideale gelegenheid om een aantal leuke activiteiten op poten te zetten. Langs de Houba De Strooperlaan en de rest van het parcours kunt u de koers bewonderen, en er zal ook een groot scherm aan de aankomst staan. Er zijn tribunes, maar die zijn helaas voorbehouden voor vips. Zondag wordt er een reuzenpicknick georganiseerd aan de voet van het Atomium. Vanaf elf uur krijgt u er een ontbijt aangeboden. De bar van de Stadsaperitieven zal daar openen tussen 14 uur en 19 uur.

Voor wie wat anders wil, is er in het skatepark aan het Ursulinenplein C'est la Merckx , een wedstrijdje stuntfietsen. Wie niet naar Laken afzakt, kan de aankomst volgen op reuzenschermen op de Grote Markt, het Flageyplein of op het stadsstrand van Brussel Bad. Op maandag zullen ook de koninklijke musea uitzonderlijk open zijn.

Op zondag 5 juli verlaat de Tourkaravaan Brussel richting Spa. De start wordt om 12.10 uur gegeven op het Paleizenplein. Die ochtend wordt een Tourdorp opgetrokken in het Warandepark, maar dat zal niet toegankelijk zijn voor het grote publiek. Wie de renners van dichtbij wil zien, kan wel gaan kijken naar het tekenpodium. Rond halftwaalf komen de renners daar de startlijst tekenen. Langs onder meer de Belliardstraat en de Tervurenlaan verlaat het peloton de stad. De chronometer wordt om halfeen ingedrukt, als de meute het Museum van Tervuren passeert.

Verkeershinder
Aankomst en vertrek van de Tour zullen onvermijdelijk voor wat hinder zorgen. De organisatie verwacht rond de honderdduizend toeschouwers voor de aankomst zondag. Naast het parcours zelf, dat tussen 14 en 18 uur dicht gaat, zal ook een heel aantal zijstraten afgesloten worden. De Houba De Strooperlaan is al vanaf zes uur gesloten. De buurt rond het Atomium zal toegankelijk zijn via het Tentoonstellingspark. De bewoners worden per brief op de hoogte gebracht van de hinder. Bezorgde burgers kunnen op een speciale website terecht. Om het verkeer te ontlasten legt de MIVB extra vervoer in.

Voor het vertrek op maandagochtend zal er vooral hinder zijn rond het Warandepark. Het Paleizenplein, het Troonplein en een stuk van de Hertogstraat worden om zes uur afgesloten. Het parcours zelf zal alleen gesloten zijn tijdens de doortocht van de karavaan en de renners.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni