| Voorzitter Marc Coucke (links), Vincent Kompany en sportief directeur Michael Verschueren vragen aan de supporters het vertrouwen en tijd om Anderlecht opnieuw naar successen te leiden.

Analyse

Open brief Anderlecht aan fans: unieke inkijk of damage control?

Godfried Roelant
© BRUZZ
12/12/2019

Voetbalclub Anderlecht heeft op haar website een brief gepubliceerd aan de fans. Daarmee wil het bestuur de supporters inzicht geven in de manier van werken en is het eerlijk over de gang van zaken. “Hebben we het project onderschat? In een aantal facetten misschien wel, maar in zijn geheel zeker niet. Binnen drie jaar tijd willen we terug meespelen voor de prijzen”, zo staat er te lezen.

Er is vandaag geen enkele Belgische voetbalclub die zo direct naar zijn fans communiceert als RSC Anderlecht. Dat blijkt nog maar eens uit een open brief die vandaag verscheen op de website van de club. Vloeit die strategie voort uit angst voor ontgoochelde supporters of is het een gouden zet om aan klantenbinding te doen?

Het neigt naar het eerste, zeker wanneer je het programma erbij haalt. Met dit weekend een uitwedstrijd op Standard, en daarna confrontaties met landskampioen Racing Genk, Club Brugge en Antwerp, lijkt damage control geen overbodige luxe.

Op zoek naar buitenlandse casussen

Dat blijkt ook uit de inhoud van de brief. Daarin wordt minutieus uitgelegd hoe de structuur van de club in elkaar zit, wat de manier van werken is en hoe Anderlecht in drie jaar tijd weer mee moet spelen voor de prijzen. Paars-wit schuwt daarbij de oorlogstaal niet. Frank Vercauteren is de ‘leider van de veldtroepen’ en sportief directeur Michael Verschueren wordt neergezet als ‘de man in de frontlinie’.

Opvallend is dat de club op zoek is gegaan naar buitenlandse voorbeelden om zichzelf mee te vergelijken. ‘Hoe komt het dat Manchester United na de iconische coach Alex Ferguson niet meer aan winnen toekomt?’, zo vraagt de top bij paars-wit zich af. ‘No club is too big to fail’, weerklinkt als antwoord. “Het vertrek van toonaangevende spelers of managers laat een club in een neerwaartse spiraal belanden.”

Maar de directie neemt ook zichzelf onder de loep. “Hebben we het project onderschat? In een aantal facetten misschien wel, maar in zijn geheel zeker niet. Zijn we te enthousiast geweest? Dat kan zo lijken, maar what’s the point om er anders aan te beginnen. Je doet het all the way, of je doet het niet.”

‘Spijkerharde resultaten binnen drie jaar’

Anderlecht staat momenteel 11de in het klasement met amper 5 zeges uit 18 matchen. Op de vraag hoe Coucke en co. een einde willen maken aan die lijdensweg, volgt een opsomming van statistieken en data die gelinkt zijn aan het scoutingssysteem en mee de waarde van de ploeg bepalen. Volgens de CIS, of de Current Impact Score, moet je in België gedurende het seizoen een gemiddelde teamwaarde kunnen opstellen tussen 1.342 en 1.386 punten. Bent u nog mee?

Interessanter voor de supporters is dat er wordt vastgehouden aan de eigen jeugd om successen te boeken en de club werk maakt van de afslanking van de kern van 48 naar 25 spelers. Maar nog belangrijker, de club geeft zichzelf drie jaar de tijd om de voetbalfilosofie van Kompany om te zetten in ‘spijkerharde resultaten’. “En dat zal met kenmerkend Anderlechtvoetbal zijn dat de fans willen zien”, is de brief duidelijk. Vraag is of de paars-witte fans nog drie jaar geduld kunnen uitoefenen.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport , Sporting Flagey , RSC Anderlecht , open brief , website

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni