| Het BK veldlopen wordt zondag opnieuw gehouden in Laken.

Organisator BK veldlopen: ‘Uitstel kost ons 25.000 euro’

Thijs Roelen
© BRUZZ
28/02/2020

Het BK veldlopen in het park van Laken werd afgelopen weekend afgelast vanwege storm Ellen. Dit weekend volgt de herkansing. Organisator Jos Van Roy blikt terug op een hectische week. "Alle aanvragen moesten opnieuw gedaan worden, het materiaal langer gehuurd, medewerkers en vrijwilligers vrijgemaakt."

Geen tijd voor vakantie na een zwaar veldloopseizoen. Geen tijd om even uit te blazen na het Belgisch kampioenschap. Integendeel. Jos Van Roy kreeg juist een van de zwaarste weken uit zijn bestaan als organisator van de Crosscup voor zijn kiezen. De laatste manche van die Crosscup, tevens het BK veldlopen, vindt zondag 1 maart plaats in het park van Laken. En dat was allerminst een vanzelfsprekendheid.

Want wat doe je, wanneer je op vrijdag te horen krijgt dat je evenement op zondag niet meer door kan gaan? Oorspronkelijk zou de slotmanche van de Crosscup zondag 23 februari plaatsvinden, maar vanwege storm Ellen werden alle Brusselse parken gesloten. Ook het park van Laken. “Het programma van zaterdag, met onder meer een Brusselse scholenloop, kon nog wel doorgaan”, aldus Van Roy. “Maar daarna hebben we alle tenten en installaties zoveel mogelijk moeten vastmaken, beveiligen en achterlaten in het park.”

Batibouw en Brussel-Opwijk

Alle tijdelijke opstellingen bleken Ellen na het weekeinde goed te hebben doorstaan. Een opluchting, maar niet de grootste zorg van de organisatie. Er moest immers zo snel mogelijk een nieuwe datum voor de wedstrijd gevonden worden. “Alle aanvragen moesten opnieuw gedaan worden, het materiaal langer gehuurd, medewerkers en vrijwilligers vrijgemaakt worden”, somt Van Roy op. “Gelukkig hebben we veel ervaring, ik organiseer hier nu voor de 31ste keer. En met Golazo hebben we een zeer professionele partner.”

Indien ons opgelegd wordt dat we het park niet inkunnen vanwege storm Jorge, dan moeten we ons daarbij neerleggen.

Jos Van Roy

Dat de wedstrijd zo snel mogelijk zou moeten plaatsvinden, was meteen duidelijk. De atleten hebben hun seizoen strak gepland en veel kan daar niet aan wijzigen. Er werd meteen ingezet op het eerstvolgende weekeinde, nu zondag 1 maart, maar daar moesten ook de autoriteiten mee akkoord gaan. “De eigenaars van het park, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de politie en de burgemeester, allemaal moesten ze hun toestemming geven.”

Extra moeilijkheid: met Batibouw en de wielerkoers Brussel-Opwijk vinden er al twee andere evenementen plaats in de buurt van het park van Laken komende zondag. Van Roy: “Drie jaar geleden vielen die evenementen ook al eens samen. Dat is toen ook goed verlopen.” Van Roy kreeg alle partijen mee en dus kan de wedstrijd zondag gewoon doorgaan. Hij adviseert de bezoekers aan het BK veldlopen wel op tijd te komen, in verband met de drukte. “We verwachten zo’n 10.000 bezoekers verspreid over de dag.”

Minder tv-tijd

Dat het BK kan doorgaan is voor Van Roy en zijn team het belangrijkst, maar daar zijn hoe dan ook extra kosten aan verbonden. “Ik schat dat we hierdoor een verlies van 25.000 euro maken”, aldus Van Roy. Hij wijst onder meer op het langer huren van materiaal en de extra uren die de medewerkers moeten maken bij de opbouw en afbraak.

crosscup

| De scholenveldloop kon vorige week nog wel doorgaan.

Ook de sponsoren zullen het uitstel voelen, omdat de wedstrijd veel korter op tv te zien zal zijn. “We hadden vorig weekeinde 2u10 live uitzending op Sporza en La Deux gekregen”, aldus Van Roy. “Nu zitten we op dezelfde dag als de wielerkoers Kuurne-Brussel-Kuurne en dat krijgt voorrang. Na de wielerkoers zal er nog een samenvatting van 20 minuten op Sporza komen. Wel zal er een livestream zijn op internet.”

Jorge

Sportief lijkt de schade mee te vallen. Van Roy verwacht een zware wedstrijd vanwege de vele regen die al gevallen is en ook dit weekeinde nog voorspeld wordt. “Een ouderwetse cross”, voorspelt Van Roy. “Michael Somers is eigenlijk de enige atleet die er nu niet bij kan zijn, hij had zijn stage in de Verenigde Staten al gepland. Atleten die vorige week in topvorm geweest waren, zullen dat nu ook nog zijn.”

Er is slechts één naam die nog roet in het eten kan gooien: Jorge, de storm die ons land dit weekeinde zal aandoen. “Wij blijven optimistisch”, klinkt het bij Van Roy. “We gaan er vanuit dat het allemaal door kan gaan. Maar indien ons opgelegd wordt dat we het park niet inkunnen, dan moeten we ons daarbij neerleggen. We hebben er toch geen invloed op, zo gemakkelijk is het. Maar dat geldt voor iedereen die zondag plannen heeft in een Brussels park.”

De sluiting van de parken op zaterdag, heeft alvast geen invloed op het al dan niet doorgaan van het evenement, verzekert de organisatie.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Laken , Sport , Sporting Flagey , BK veldlopen , veldlopen , jos van roy , crosscup

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni