Roger Vanden Stock, ex-voorzitter van RSC Anderlecht

| Roger Vanden Stock, ex-voorzitter van RSC Anderlecht.

Oud-Anderlecht-voorzitter Vanden Stock: ‘Ik wacht op bewijzen voor die zogenaamde lijken'

TRO
© BRUZZ
22/05/2021

Roger Vanden Stock, oud-voorzitter van voetbalclub Anderlecht, heeft nog eens van zich laten horen. In een interview met Le Soir haalt hij uit naar de nieuwe eigenaar Marc Coucke, komt hij terug op een aantal beschuldigingen van het nieuwe bestuur en geeft hij zijn mening over de huidige werking van de club. “36 miljoen euro verlies, meer dan honderd miljoen euro schulden: dat zijn rode cijfers. Hoelang gaat Coucke dit volhouden?”

In 2018 verkocht Roger Vanden Stock, zoon van Constant Vanden Stock, RSC Anderlecht aan Marc Coucke en zijn compagnon Joris Ide. Na decennialange betrekkelijke rust op bestuursniveau, brak een onrustige periode aan bij de recordkampioen. De wisselingen in de bestuurskamer volgden elkaar razendsnel op en sportief verging het de club ook allesbehalve goed.

De nieuwe eigenaars lieten niet na regelmatig de vinger te wijzen naar het oude bestuur. Zo zou de financiële situatie van de club een stuk minder rooskleurig zijn geweest als was voorgesteld tijdens de overname. Anderlecht hangt ook nog altijd vast aan een hoop dure spelerscontracten uit de periode Vanden Stock. Zo verdient Adrien Trebel naar verluidt 2,7 miljoen euro per jaar. Veel geld voor een speler die niet eens altijd zeker is van een basisplaats.

“Ik wacht nog altijd op bewijzen voor die zogenaamde lijken uit de kast,” reageert Vanden Stock in Le Soir nu zelf voor het eerst op die verwijten. “Ik ben er gerust op.” De oud-voorzitter stelt dat Couckes enige motivatie voor het overnemen van de club, zijn eigen ego is. “Hij wilde bewijzen dat hij het beter kon doen dan ik.”

Sowieso had Vanden Stock de club liever aan Paul Gheysens verkocht, de huidige eigenaar van Royal Antwerp FC. “Ik was pro, alleen kreeg ik weinig steun. Enkel Van Holsbeeck en Collin stapten mee in mijn gedachtegang, de rest verkoos Coucke, die nochtans minder bood, maar een sportief project had. Ik heb de meerderheid gevolgd.”

Adrien Trebel

| Adrien Trebel zou 2,7 miljoen per jaar verdienen.

Football Leaks

Naast de financiële problemen, doken er nog meer dubieuze verhalen op uit het verleden van de club. Uit het Football Leaks-onderzoek van onder meer De Standaard, bleek dat het oude bestuur wel heel innige relaties onderhield met spelersmakelaars als Mogi Bayat. In die zin zelfs dat vragen gesteld kunnen worden of het belang van de club wel altijd voorop stond.

“Met Mogi Bayat heb ik altijd goed overeen gekomen,” zegt Vanden Stock nu. “Ik maakte af en toe het grapje dat hij te duur was, hij was een speciale kerel, maar hij werkte correct. Er waren er anderen. Neem nu Dejan Veljkovic. Die heb ik mijn bureau uitgegooid. Hij beweerde dat hij wedstrijden kon beïnvloeden. Daar wilde ik niets mee te maken hebben.”

Inmiddels lijkt de club met Wouter Vandenhaute als voorzitter, Jos Donvil als ceo en Peter Verbeke als sportieve baas, drie jaar na de overname in rustiger vaarwater terechtgekomen. Al wil de oud-voorzitter het eerst met eigen ogen zien: “Men zegt dat, maar ik ben niet helemaal overtuigd. Misschien vindt men op een dag wel een financieel evenwicht. Jammer genoeg vrees ik dat dat niet voor morgen zal zijn.”

Vanden Stock vreest zelfs voor het voortbestaan van de club. "Ik vraag me af hoe lang deze situatie houdbaar is. 36 miljoen euro verlies, meer dan honderd miljoen euro schulden: dat zijn rode cijfers. Hoe lang gaat Coucke dit volhouden? Ik heb schrik gehad voor een faillissement en die angst is nog niet verdwenen."

Beluister hier de aflevering van Radio Radzinski, de Anderlecht-podcast van BRUZZ, waarin we de onthullingen uit Football Leaks bespreken met De Standaard-journalist Nico Tanghe.

Terugkeer in het stadion

Hoewel de oud-voorzitter nog altijd supporter blijft, laat hij zijn gezicht al even niet meer zien in het Astridpark. Wat hem duidelijk het meeste pijn gedaan heeft, zijn niet de beschuldigingen, maar de manier waarop hij volledig uit de club gewist lijkt te zijn. Hij zou erevoorzitter worden, maar voelt zich onheus behandeld. “Ik zag mezelf naar alle wedstrijden gaan, zoals ik dat vijfenveertig jaar gedaan had. Zo een parcours veeg je niet zomaar uit. Ik dacht iets betekend te hebben voor de club, maar van de ene dag op de andere werd ik niet goed behandeld in wat ik als mijn huis beschouwde. Zelfs mijn echtgenote Kiki moest haar zitje betalen. Dan heb ik verkozen om me terug te trekken.”

Al laat hij in zijn laatste uitspraak nog wel een opening tot een terugkeer. “Ik heb zin om terug te keren. Niet meer om de club te leiden, maar gewoon om te genieten. Met publiek. Ik heb het gehad met die pandemie.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni