Patrick Musimu duikt 209 meter zonder perslucht

Dimitri Vandezande
© Brussel Deze Week
24/05/2006
Een paar weken geleden slaagde de Amerikaanse illusionist David Blaine er niet in het record 'adem inhouden onder water' (bijna negen minuten) te breken. De media besteedde veel aandacht aan die mislukte poging. Maar weinig mensen weten dat we in Brussel een eigen 'vissenman' hebben rondzwemmen. Patrick Musimu (35) kan zeven en een halve minuut onder water blijven en zonder luchtflessen 209 meter diep duiken.

Patrick Musimu is geboren in Kinsha­sa uit een Kongolese vader en een Leuvense moeder. Op zijn twaalfde begon hij met gevechtssporten zoals karate, taekwondo en boksen. In 1988 kwam hij naar België; hij studeerde aan de UCL af als kinesist. Ook was hij twee jaar actief als fotomodel. "Ik heb toen veel afgereisd, maar het bleek mijn ding niet te zijn," vertelt Patrick Musimu. "Het deed me niet zo veel; ik wou compleet van levensstijl veranderen. Toen ik er als kinesist mee stopte, snakte ik naar avontuur."
Musimu trok naar de Nederlandse Antillen en kwam er in contact met de zee. "Toevallig stootte ik daar op een duikmagazine," zegt Musimu. "Dat zorgde voor de grote ommekeer."

Meteen werd duidelijk dat zijn echte passie in de onbekende diepte van de oceaan lag. Op 20 juni 2005 verpulverde Musimu in Egypte het wereldrecord duiken zonder perslucht. Hij bracht het van 171 naar 209 meter. Twee jaar lang bereidde Musimu zich voor op zijn recordpoging. Tijdens de trainingen stootte hij meermaals op de bodem van zijn krachten. "Alle puzzelstukjes moesten passen," legt hij uit. "Ik ben drie keer naar Egypte gegaan. Zodra ik zeker was dat ik het aankon, en zodra de logistiek in orde was, ben ik teruggegaan naar Egypte. Dat was op 5 juni 2005. Drie weken lang dook ik steeds dieper en dieper, tot ik 209 meter bereikte."

Patrick Musimu is buitengewoon atletisch gebouwd, maar dat verklaart zijn prestaties niet. Een normaal mens is al lang dood voor hij zo diep komt, omdat zijn aders springen. Wat Musimu bijzonder maakt, is dat hij door pure concentratie de holtes in zijn hoofd, zoals de sinussen, kan laten vollopen met water tijdens het duiken zonder doodziek te worden. "Ik heb die techniek uitgevonden en blijkbaar werkt ze heel goed," vertelt Musimu. "De wetenschappers staan voor een raadsel."

Wat drijft iemand om zijn leven te wagen voor een duik in de zee? "Ik heb zeker en vast uitdagingen nodig," zegt Musimu. "Duiken geeft me de kans op mijn lichaam en zijn grenzen te ontdekken. Ik moet constant in beweging zijn en nieuwe dingen proberen. Als ik diep in de zee duik, dan verandert mijn geestestoestand compleet. Ik duik niet om een of ander cijfer te bekampen, ik wil zien wat er gebeurt op de bodem. Wat mij enorm aantrekt, is die sensatie die ik daar beneden voel. Wanneer je op tweehonderd meter diepte zit, lijken vier minuten een eeuwigheid. Het is een spirituele reis, ik vind er absolute rust. Op een gegeven moment voelde ik mijn lichaam zelfs niet meer, maar mijn geest bleef wakker. Ik ben even uit mijn lichaam getreden. Dat heeft me compleet veranderd."

"Bang om te sterven? We zijn allemaal mensen die ooit op een dag zullen sterven. Ik doe extreme dingen, maar ik hou steeds rekening met de risico's. Er bestaat natuurlijk een kleine kans dat mijn hart of hersenen het begeven, maar daar ben ik niet bang voor. Het is niet omdat ik een kind heb dat mijn leven stopt. Mijn kindje zal op een dag ook sterven. Daarover blijf ik zeer filosofisch. Ik zal het mogelijke doen om risico's te beperken, maar mijn passie roept."

Sterke vrouw
"Ik ben de enige duiker in de wereld die niet in water traint," vertelt Musimu. "Mijn trainingsprogramma kun je perfect in een fitnesszaal volgen. Natuurlijk train ik enorm veel. Doordat mijn programma zo zwaar is, kan ik maar twee maal per week trainen."
In de toekomst wil Musimu een boek schrijven over zijn ervaringen. De voorlopige titel is 209 meter onder de zee. Behalve boeken schrijven coacht de Brusselaar sportmensen uit verschillende takken, zoals voetbal en boksen. Voorts geeft hij duikstages en heeft hij nog een paar projecten op stapel staan. "In mei 2007 ga ik samen met een vrouw duiken in Brazilië, tot ongeveer 115 meter," zegt Musimu. "Nog maar één koppel is daar in het verleden in geslaagd. Het tweede project is iets sportiever. Ik ga duiken zonder zwemvliezen of kabel, tot honderd meter diep."

Ook op de 20 kilometer van Brussel, nu zondag, zal de 'vissenman' van de partij zijn. Musimu is peter van Dokters van de Wereld, een humanitaire organisatie. "Met een heel team lopen we voor het plezier," zegt Musimu. "Ik weet zelfs niet of ik de 20 zal uitlopen, want ik ben geblesseerd aan mijn knie. Maar het belangrijkste is dat ik de actie ondersteun en misschien mensen in de Derde Wereld kan helpen door mijn naamsbekendheid."

De eerste maanden nadat Musimu terug was uit Egypte, herkenden sommige mensen hem op straat. "In de duikwereld ben ik natuurlijk geen onbekende, maar in het buitenland kennen ze me toch veel beter dan hier," legt hij uit. "Watersporten zijn hier niet zo bekend. Het is normaal dat een wielrenner of een voetballer meer erkenning krijgt."

"Mijn vrouw steunt me enorm. Ze volgde me altijd toen ik ging duiken. Zonder haar zou ik al zeker honderdduizend keer opgegeven hebben. Het klopt dat er achter elke man een sterke vrouw staat."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni