Paul Van Himst heeft (auto)biografie uit

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
02/11/2009
De beste Belgische voetballer van de twintigste eeuw heeft zijn biografie uit. Paul Van Himst kijkt terug op een rijke carrière met acht titels als speler, 81 selecties voor de nationale ploeg en vier Gouden Schoenen.

"Het is een interessant boek geworden," zegt de 66-jarige Van Himst. "Er staat, denk ik, heel wat in wat veel mensen nog niet weten. Er wordt zowel over mijn voetbalcarrière als over mijn koffiezaak en mijn privéleven gesproken. In Over mezelf leert de lezer mij kennen."

De beste vriend van Van Himst nam het voorwoord voor zijn rekening: Eddy Merckx vertelt er over hun eerste ontmoeting en over hun vriendschap. En dan keren we terug naar het eind van de jaren 1940. Van Himst praat over zijn jonge jaren in het gehucht Negenmanneke en over zijn begin bij Anderlecht. "Ik bén helemaal paars-wit. Het is altijd Anderlecht geweest voor mij, en nu nog altijd. Ik ben bij Anderlecht begonnen als speler en ik ben er later trainer geworden. Maar ik heb ook twee keer zwaar in de clinch gelegen met de club. Een goed huwelijk kan niet altijd rooskleurig zijn."

"Ik zal nooit mijn eerste twee wedstrijden in het eerste elftal vergeten. De eerste was uit tegen Beringen, en in mijn tweede match scoorde ik mijn eerste goal, op eigen veld tegen AA Gent. De carrière die daarop volgde, is er een van goede en slechte momenten. Zoals bij elke sportman, denk ik."

Wijlen Constant Vanden Stock heeft een grote rol gespeeld in de carrière van Van Himst. De voorzitter haalde hem naar Anderlecht, maar riep hem ook voor het eerst op voor de nationale ploeg. En hij bezorgde Van Himst zijn eerste grote trainersopdracht. "Constant vertelde me dat hij toenmalig trainer Ivic had ontslagen en vroeg me of ik zijn plaats wou innemen. Ik trainde toen de Uefa's van Anderlecht, en dit was toch een grote stap. Ik moest meteen antwoorden: het werd 'ja'. Ik kreeg een talentvolle ploeg onder mijn hoede met spelers als Lozano en Coeck. We hebben toen twee keer de finale van de Europabeker bereikt en zijn één keer kampioen geworden. Het was een fantastische periode."

Van Himst combineert vandaag zijn werk bij de koffiezaak Brésor met een public­relationstaak bij de Belgische Voetbalbond. Hij is blij met zijn biografie. "Ik ben fier op mijn carrière. Anders zou ik niet begonnen zijn aan dit boek. Er staat heel wat interessants in. Het is compleet."

:: Paul Van Himst - Over mezelf, uitg. Borgerhoff & Lamberigts, 224 blz., 21,50 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni