Petanque: Kijk uit, daar komen L'Amigos

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
03/07/2012
De Belgische petanque­wereld heeft een rijzende ster: L'Amigos brengt een pak toppers samen en voert sportiviteit hoog in het vaandel. De dynamische club is op weg naar de top.

"Bij heel wat petanqueclubs draait het vooral om de beste spelers," legt voorzitter Renaat Borré (28) uit. "Sportiviteit en vriendschap spelen daar spijtig genoeg geen grote rol meer. Bij ons is het net omgekeerd. Wij willen plezier maken in een goede sfeer, en dan volgen de resultaten wel."

Borré en zijn vriendin doopten PC Laken drie jaar geleden om tot L'Amigos. De club is het resultaat van plannen om samen met goede vrienden, die toevallig ook nog eens aardig met de ballen kunnen gooien, hun ding te doen. Borré had ondertussen zelf al zijn strepen verdiend, met onder meer een wereldtitel op zijn palmares. "We zijn echt één grote bende, een familie. De club is naar een zeventigtal leden gegroeid en we tellen nu vier ploegen. Mogelijk komt daar nog een damesploeg bij. Iedereen komt aan zijn trekken. Je vindt bij ons allerhande nationaliteiten, een pak dames en leden tussen zeven en 64 jaar oud."

Ondanks de dynamiek in en om de club kunnen ze momenteel niet rekenen op een eigen lokaal. "Vandaag zitten we in een zaal in de Robert Scottstraat 14, maar dat is tijdelijk. Ons vroegere lokaal in Laken is met de grond gelijkgemaakt om er appartementen neer te zetten. We zijn nu op zoek naar een eigen stek, maar dat is een heel gedoe. We moeten geduld hebben."

L'Amigos telt behalve Borré nog een pak kampioenen die internationale titels hebben gewonnen. Normaal gezien mogen een paar leden naar het komende wereldkampioenschap, in november in Gent. Toch spelen ze momenteel in de eerste federale reeks. Dat is net onder de hoogste (nationale) reeks. "Het gaat in andere clubs al rond als L'Amigos langskomt. Ze zijn toch een beetje bang voor ons, denk ik. We hebben in korte tijd naam gemaakt, met twee jaar op rij een promotie. We hebben een paar spelers die echt top zijn. Ook onze ploegen die lager spelen, doen het goed."

"Er komt altijd heel wat volk naar onze wedstrijden kijken en de sfeer is goed. Bij veel clubs gaat iedereen na de match meteen naar huis. Wij blijven graag hangen. Petanque heeft dan ook een belangrijk sociaal aspect."

De uitgesproken tweetalige club barst van de ambitie. Er wordt wel eens aan een speler getrokken voor een transfer, maar iedereen blijft trouw aan de familieclub. "We hebben de ambitie om bij de Belgische top aan te sluiten. We willen heel wat bereiken, maar dat petanque als een kleine sport wordt beschouwd, maakt het niet gemakkelijk. Een eigen lokaal vinden is nu wel een must. Maar het belangrijkste is L'Amigos levendig houden. Bij ons zie je alleen maar lachende gezichten, en dat willen we zo houden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni