'Petanque om Brussel een betere stad te maken'

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
01/09/2013
'Reclaiming public space one ball at a time. Parce que la ville est notre jardin. Omdat het ons wel een bal kan schelen.' Met deze slogan gaan "Les Boulistes Bruxellois" de strijd aan om de publieke ruimte beter in te vullen. En dat met de hulp van petanque.

"Eigenlijk is het idee van onze pop-up petanque op een zatte avond ontstaan," vertelt medeoprichter Bram Dewolfs. "We zijn geen petanque-experten, maar we houden er wel van om af en toe een balletje te gooien. Samen met een paar vrienden hebben we ons plan uitgewerkt en met de steun van een anonieme mecenas hebben we een draagbaar veld in elkaar gestoken. Dat kost toch een vijfhonderdtal euro. Vooral het gras dat we erin leggen deed de prijs oplopen."

Petanque op gras? Het is zeker niet alledaags en het leverde de initiatiefnemers wat kritiek op van doorgewinterde spelers. Maar het gras is niet alleen een ondergrond, het is ook een verwijzing naar het achterliggende doel van de groep. "Het staat eveneens voor ons streven naar kwaliteitsvolle openbare ruimten in Brussel. De beschikbare ruimtes zijn niet altijd kwaliteitsvol ingevuld. Neem nu het vernieuwde Muntplein: een grote open ruimte waar niets voorzien is om te spelen. Niet voor de kinderen en niet voor de volwassenen. Wij zijn zot van onze stad, maar het is een ruwe diamant. Er is veel ruimte voor verbetering en dat willen we aanklagen met Les Boulistes Bruxellois."

Dankzij hun draagbaar veld kunnen de Boulistes overal opduiken. Ze willen zowel de aandacht vestigen op knappe plekken als op ruimtes die voor verbetering vatbaar zijn. Petanque is het middel om hun doel te bereiken, maar ook om veel plezier te maken.

"Gezelligheid is altijd van de partij. We duiken ergens op - waar kun je lezen op onze Facebookpagina - en genieten van het spel en de omgeving. Dankzij mond-tot-mondreclame komen er nu toch al een veertigtal mensen opdagen. Maar we ronselen geen mensen. Wie ons ziet spelen en wil deelnemen, is van harte welkom. Onlangs was er een groep van een tiental Romakinderen die mee kwam spelen. Leuk, toch? Ik zou anders nooit met hen in aanraking komen."

"We zijn zeker geen competitiebeesten. Tot voor kort kenden we de regels zelfs niet. Er was wat wantrouwen van de echte boulisten. Dat versta ik wel, het is hun passie. Maar voor ons is het naast een leuke activiteit ook een middel om van Brussel een betere stad te maken."

Op ronde met cargofiets
De Boulistes zijn eigenlijk een project van de vzw Urban Foxes. Dewolfs en zijn maats zetten daarmee allerhande activiteiten op touw en dragen zaken als ecologie en solidariteit hoog in het vaandel. Met hun petanqueproject zouden ze in de toekomst dan ook graag naar 'minder gefortuneerde' wijken als Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node trekken.

"Daarom zouden we ook graag op termijn uitbreiden tot vier à vijf velden. Als er plots een hoop kinderen wil meespelen, zullen we niet ver komen met één veldje. We zouden ook graag een cargofiets hebben om onze velden te transporteren. Binnenkort zitten we samen met een bevoegde minister om te spreken over onze initiatieven en onze visie op openbare ruimtes. We willen dat naar alle Brusselaars vertalen. Het is nu aan de politiek om moed te tonen."

Een hip project als dat van de Boulisten trekt uiteraard aandachtige commerciële blikken. Maar daar is het de initiatiefnemers helemaal niet om te doen. Steun is zeker welkom, maar ze willen een middenweg vinden zodat ze van niemand afhankelijk zijn. Ze geloven in hun project en gaan uit van het principe dat alle beetjes helpen. Dus blijven ze, uiteraard, ook in het najaar doorgaan met Les Boulistes Bruxellois.

"Dankzij onze grasmat kunnen we ook indoor spelen. We hebben bijvoorbeeld al in De Markten gespeeld. We zijn in een tapijtwinkel gaan testen wat de beste ondergrond is. Die hebben we nu, dus kunnen we overal opduiken. Je mag dus zeker nog wat van ons verwachten om de aandacht te blijven vestigen op het terugeisen van publieke ruimte."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni