Pipistrelle

Pipistrelle: ultimate frisbee in Oudergem

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
06/01/2016

Brussel heeft er een nieuwe ultimate frisbeeclub bij: Pipistrelle. Momenteel hebben ze enkel een juniorenwerking, maar op termijn moeten ze uitgroeien tot een volwaardige club die talenten opleidt.

“Ik wil bijdragen aan de verspreiding van de frisbeesport in België,” vertelt Fred Lambin (43), die momenteel zowat al de functies binnen de club combineert. “Er zijn niet zoveel plaatsen in België waar jongeren de kans krijgen om de sport te ontdekken en zich er in te ontwikkelen. Toen ik de kans kreeg om dat te doen voor jongeren tussen de twaalf en de zestien jaar, heb ik die gegrepen.”

Het is niet alleen moeilijk om vrijwillige krachten te vinden om een sportclub te ondersteunen, beschikbare velden zijn in Brussel eveneens een moeilijk te verkrijgen goed. Toch kreeg Lambin de toegang tot een voetbalveld aan het gemeentelijk stadion van Oudergem, elke vrijdag tussen 18.30 en 22 uur.

“Van 18.30 tot 20 uur hebben we er training. Achteraf geef ik de vier andere frisbeeclubs van Brussel de kans om gebruik te maken van het veld. Zo zien onze jongeren die wat blijven hangen wat je allemaal met een frisbee kunt doen. Op termijn willen we dat tijdslot inkleuren met een volwassenenploeg.”
“Onze naam is gebonden aan de locatie waar we trainen. Pipistrelle is namelijk een vleermuissoort die je veel vindt in het Zoniënwoud. Zij vliegen dus met ons mee. Andere leuke aanrakingspunten zijn dat een vliermuis net als een frisbee vliegt en ook behendig is.”

Momenteel telt de club een vijftiental spelers die voornamelijk dertien jaar oud zijn, waaronder één meisje. Frisbee is namelijk een sport waarin jongens en meisjes samen spelen. Lambin hoopt hen op termijn te laten doorgroeien naar onze nationale ploegen. “Die doen het uitstekend. Onze -17 zijn dit jaar bijvoorbeeld vice-Europees kampioen geworden. Het zou mooi zijn mochten onze huidige junioren in hun voetstappen treden. Want, vergis je niet, we zijn ook competitief ingesteld. Momenteel nemen we deel aan de indoor competitie, waarin we in de laagste divisie zijn gestart.”

“De club is nu nog in opbouw. Het zou mooi zijn mochten de jongeren van vandaag kunnen doorgroeien binnen de club en de zaken later in handen nemen. Ik verwacht alvast dat frisbee net als vandaag stilaan zal blijven groeien. De intensiteit, het spectaculaire spel en de fair play zijn eigenschappen die aanslaan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni