© Marc Gysens

Plezier voorop bij biljartclub R.B.C. Fantaisistes

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
05/11/2010
Zeventig jaar al hanteert Royal Billard Club Fantaisistes de keu. Het is in die tijd zowat uitgegroeid tot een seniorenclub, die wel wat jongere spelers kan gebruiken.

"De club is opgericht in een donker Molenbeeks cafeetje, een paar maanden voor de Duitsers Brussel binnenvielen," legt Jean Haeck (74) uit, schatbewaarder van de club. "Tijdens de oorlog hebben heel wat Brusselaars toch nog plezier beleefd door daar biljart te spelen. De club is daarna nog ettelijke keren verhuisd."

Meestal omdat de cafés waar de Fantaisistes hun thuisbasis hadden, overgelaten werden. Maar er was ook die ene kroeg waar de cafébaas een plank op de biljart legde om er elk weekend een bandje te laten spelen, niet bevorderlijk voor de tafel. Of die cafébaas die onwel werd tijdens een spelletje en overleed.

"Sinds 2006 zitten we in een zaal boven café Le Bistrot en hopelijk kunnen we hier nog lang blijven. We beschikken hier over drie carambolebiljarten," legt Haeck uit. "Wij spelen vrij spel op de biljart, een biljartvorm met drie ballen die in verschillende variaties gespeeld wordt. Dat kun je bij ons allemaal spelen en leren. Biljart is naast een sport ook voor een stuk een kunst. Techniek is zeer belangrijk, al heb je natuurlijk ook wat geluk nodig."

Johan Boskamp
Het lidgeld bedraagt amper 50 euro, maar de prijzen voor een keu gaan van 100 euro tot meer dan 1.000. De training is op maandag.

Meestal is dan maar een deel van de zestien leden aanwezig. "We spelen dan onderlinge wedstrijdjes. Het gebeurt dat er officiële matchen bezig zijn als we trainen. Je hebt in Le Bistrot namelijk ook een andere biljartclub, Brigand, die bij de Belgische federatie zit. Wij komen uit in de kleinere federatie CSU, die nu nog acht Brusselse ploegen telt. Toen we het kampioenschap van CSU wonnen in 1961, waren er nog meer dan honderd ploegen uit Brussel en omstreken. Nu vind je hier nog amper een biljarttafel."

"Als er een wedstrijd bezig is, moeten wij natuurlijk stil zijn. Maar als we het kot voor ons alleen hebben, wordt er gepraat en gelachen. En gedronken. De meesten slaan wel een paar pinten achterover, maar het is niet de bedoeling om je te bezatten, anders ga je naast de ballen stoten. We hebben ook spelers die louter voor het plezier en het sociaal contact komen. Plezier is sowieso het belangrijkste. Johan Boskamp komt hier trouwens af en toe langs. Ik ben nog voorzitter van de jeugd van RWDM geweest, zo kennen we elkaar."

De meeste leden van de club zijn gepensioneerd. "Het jongste lid van onze club is veertig, de oudsten zijn mannen van tachtig jaar. Jonge mensen zijn altijd welkom, maar we kunnen hen gewoon niet bereiken. We hebben nochtans al geprobeerd. De verschillende verhuizingen hebben ons ook heel wat leden gekost. Laat ons zeggen dat ik hoop dat we onze honderdste verjaardag halen. Daar zal ik alles aan doen."

--------------------------------
Meer info bij jean.haeck@skynet.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni