Polospelers op twee wielen

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
25/03/2011
Een fiets, een zelfgemaakte stick en een veldje van twintig op tien meter: meer heb je niet nodig voor een spelletje bike polo. “Verslavend en niet voor watjes,” noemt Sacha Piehl (34), fervent polospeler, het. Bike polo is een van de vele gezichten van de laatste fietstrend, fixed gear.

"Een vijftiental jaar geleden ontstonden de fixed gears onder de New Yorkse fietskoeriers," vertelt Piehl. "Het zijn opgeknapte oude baanfietsen met één versnelling en meestal geen remmen. Het is een fiets die gereduceerd is tot zijn simpelste vorm. Een paar jaar geleden is het ook naar Brussel overgewaaid, en vandaag heb je een brede waaier. Naast Alleycat-races, waar om ter snelst checkpoints gepasseerd moeten worden, heb je ook bijvoorbeeld trickx en bike polo."

Bike polo lijkt op 'gewone' polo, maar het paard wordt ingeruild voor de fiets. De sport werd al in 1891 beoefend in Ierland door mensen voor wie polo te duur was. Bike polo was op de Olympische Spelen van 1908 in Londen zelfs de demonstratiesport. Na jaren in de vergetelheid dook het in de jaren 1990 weer op, in Seattle dit keer. "De sport is toen aangepast aan de stad," zegt Piehl. "Je speelt het nu drie tegen drie met een straathockeybal, en zowel de goal als de stick wordt gemaakt met wat je toevallig voorhanden hebt. Voor de stick kun je bijvoorbeeld een skistok nemen en er een afgesneden stuk buis aan bevestigen."

"Het veld moet minstens twintig meter lang en tien meter breed zijn, maar liever het dubbele. Dat is niet gemakkelijk te vinden in Brussel. We trainen nu onder meer op het pleintje voor het ING-gebouw aan de Kleine Ring of op het Moricharplein in Sint-Gillis. Als het regent, hebben we een probleem. Dan zoeken we garages op, maar simpel is dat niet."

Tijdens het spel mogen de voeten de grond niet raken. Wie dat wel doet, al dan niet na een duel, moet even naar de zijkant. Die duels zijn overigens stevig. "Het is niet voor watjes," stelt Piehl. "Het gaat er meestal hevig toe. Rugby- en hockeyfanaten zullen er zeker plezier aan beleven."

Pimp my ride
Brussels Bike Polo trekt regelmatig naar Antwerpen, Gent of zelfs Rijsel om het op te nemen tegen ploegen daar. Afspreken gebeurt over het internet of de telefoon, een strakke organisatie is er nog niet. "De spelers organiseren alles, het is nog volledig underground. Voor sommigen is dat de aantrekkingskracht. In Amerika en Londen is het georganiseerd, zoals het voetbal bijvoorbeeld. Iedereen heeft daar zijn mening over, maar ik zou het persoonlijk niet erg vinden mocht dat ook in België gebeuren. Als ik maar kan spelen. Het probleem is wel dat het aantal nogal beperkt is. Bij ons gaat het dus met hoogten en laagten. Mensen komen en gaan - Amerikanen bijvoorbeeld, die weleens komen meespelen als ze even in Brussel zijn. Tijdens de winter heb je sowieso minder fietsers en staat het op een laag pitje. Maar zolang we met zes zijn en een wedstrijd kunnen spelen, zijn we blij."

Bike polo wordt doorgaans op fixed gear-fietsen gespeeld, maar ook andere fietsen zijn toegelaten, als ze maar stevig zijn. "Van de harde duels hebben de fietsen flink te lijden. Je moet bijvoorbeeld een steviger frame en dikkere banden monteren. Het is leuk om een fiets op te knappen, dat is ook de ziel van fixed gear. Het in elkaar steken van de fiets en hem mooi maken horen erbij. Pimp my ride is er niets bij (lacht)."

Brussel heeft al twee fixed-gear-winkels: naast Fixerati in Elsene kwam er een zestal maanden geleden Vainqueur aan het Flageyplein bij. Vainqueur organiseert op 30 april Alleï ket. "Het wordt - de naam zegt het - een Alleycat-race, dus: checkpoints passeren," legt Clément Chartier (33) van Vainqueur uit. "De wedstrijd begint rond 18 uur aan het Flageyplein. De deelnemers krijgen een plannetje en vertrekken dan voor dertig, veertig kilometer. Alle soorten fietsen zijn toegelaten."

Alleï ket is een van de weinige fietswedstrijden in Brussel; het is ook dé gelegenheid om eens een verzameling 'gepimpte' fixed gears te bewonderen. "Fixed gear is in de mode, het is mooi en nieuw, maar met een snuifje vintage. Alle voorwaarden zijn vervuld: deze zomer wordt het boem!"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni