Prachtig schot levert RWDM gouden driepunter op

FVDE
20/12/2020
Updated: 20/12/2020 10.54u

Na een felbevochten overwinning tegen Lierse Kempenzonen kan RWDM met een gerust gemoed de winterstop in. Halverwege de competitie lijkt de voornaamste doelstelling, het behoud verzekeren, bijna gehaald. Nieuwe trainer Vincent Euvrard heeft zijn start niet gemist, met twee overwinningen op rij.

Lierse had vijf wedstrijden na elkaar verloren en moest absoluut winnen in Molenbeek, om de eigen kansen op het behoud gaaf te houden. De bezoekers begonnen dan ook het gretigste aan de partij, maar naarmate de eerste helft vorderde groeide RWDM in de wedstrijd en legde het bijwijlen mooi combinatievoetbal op de mat.

Onmondig voor doel

Onder meer Ivan Yagan, die vanwege de schorsing van Lenny Nangis nog eens in de basis stond, toonde zich zeer actief. RWDM was echter onmondig voor doel. De beste kans werd door Ruyssen van dichtbij onbegrijpelijk over gekopt. Kort voor rust ging de bedrijvige Boujouh voor eigen geluk in plaats van de vrijstaande Rocha te bedienen. Zijn poging ging voorlangs. Aan de overzijde kwam RWDM goed weg toen Sadin een wereldredding uit zijn mouw schudde om een owngoal van Le Joncour te vermijden. In het begin van de tweede helft spatte een vrije trap van Liersespeler Placca uiteen op de lat.

Die tweede helft was een kwartier ver toen Nicolas Rommens de ban brak met een fantastisch afstandsschot: 1-0. Daarna bleek pas echt waar dit seizoen de pijnpunten van Lierse liggen: de ploeg kan een sterk defensief blok neerzetten en loert graag op de counter. Maar bij een achterstand zelf het spel maken, is voor de jonge en oer-Belgische kern van Tom Van Imschoot een moeilijke opgave.

Sterk centraal duo

De defensie van RWDM hield makkelijk stand: het centrale duo Ruyssen - Le Joncour miste dit seizoen nog geen minuut, en zaterdagavond bewezen ze waarom. De beste mogelijkheid was nog voor RWDM, maar de ingevallen Dequevy liet de unieke countermogelijkheid liggen.

Met 15 wedstrijden gespeeld telt RWDM nu 12 punten meer dan Lierse. Behoudens een zware terugval in het voorjaar moet dat voldoende zijn om het behoud te verzekeren, en dus kan RWDM in zijn eerste jaar 1B stilaan naar boven beginnen kijken. Het staat immers - voorlopig - derde, en als het de goede lijn weet door te trekken is zelfs de tweede plek geen utopie. Zeker niet in een reeks waar de meeste ploegen (behalve Union) sterk aan elkaar gewaagd zijn.