Refaelov schenkt Anderlecht broodnodige thuiszege

© Belga Images
| Lior Refaelov nam zijn verantwoordelijkheid op bij RSCA.

RSC Anderlecht heeft zondag de thuismatch tegen staartploeg Zulte Waregem gewonnen met 3-2. Lior Refaelov was de grote man met twee doelpunten. Ook Joshua Zirkzee antwoordde met een goal op de kritiek. Paars-wit sluipt halfweg de competitie de top vier binnen.

Remco Evenepoel mocht in het Astridpark de aftrap geven voor een wedstrijd die ook in het teken stond van de betreurde Lange Jojo. De Brusselse charmezanger behoorde tot de trouwste fans van RSC Anderlecht en schonk paars-wit een wereldbekende hymne. De hele avond weergalmden de grootste hits van Lange Jojo bij wijze van eerbetoon door het stadion.

De opzwepende deuntjes inspireerden Anderlecht en Zulte Waregem tot een aangename voetbalpot die vloeiend over en weer ging. Niet toevallig Gomez knalde de eerste kans op de vuisten van doelman Bossut. Na vijf minuten wilden de Brusselaars een strafschop voor een tackle op Kouamé. De scheidsrechter gaf niet meteen thuis, en ook de VAR wilde niet mee.

VAR wil niet mee

Geen penalty dus, en ook na 20 minuten was de VAR kop van jut bij de RSCA-fans. Een heerlijk vlotte combinatie mondde uit in de voeten van Yari Verschaeren. De youngster liet zijn opponent met het betere kapwerk ter plekke en dacht de ban te breken. Scheidsrechter Visser vergalde echter het Brusselse feestje, want er was buitenspel gesignaleerd in de opbouw.

Anderlecht kreeg meteen daarop het deksel op de neus. Magallan trapte naast het leer, waardoor Kutesa alleen op Van Crombrugge afstormde. De doelman van paars-wit bracht redding, maar had op de rebound van Gano geen verhaal: 0-1. Opnieuw een pijnlijke en vermijdbare tegengoal voor de thuisploeg.

Zirkzee antwoord met de voeten

Lang kon Zulte Waregem evenwel niet genieten van de voorsprong, want al snel hing Zirkzee de bordjes in evenwicht. De plaatsbal van Gomez werd nog uit doel geranseld door doelman Bossut, maar de Nederlandse spits stond goed geplaatst om de 1-1 makkelijk binnen te trappen. Na de kritiek van de voorbije weken toch een welgekomen opsteker voor de Nederlander.

De treffer deed hem duidelijk deugd, want nog voor de pauze had Zirkzee ook de 2-1 aan de voet. Hij zette de hardwerkende Doumbia - in een recent verleden nog speler bij RSCA - in de wind met een bruggetje en haalde de trekker over, maar besloot naast. Met ook nog Kouamé die het doelhout raakte en Refaelov die naast kopte, had paars-wit de voorsprong intussen verdiend.

Zirkzee viert zijn negende doelpunt in Anderlecht-loondienst.
© Belga Images
| Zirkzee viert zijn negende doelpunt in Anderlecht-loondienst.

De sterke eerste helft kreeg niet meteen een vervolg na de pauze. RSCA maakte zich weliswaar meester over het leer, maar vond geen opties om het compacte blok waarmee Zulte Waregem uit de kleedkamers was gekomen te ontwrichten. Tot Zirkzee plots opdook voor Bossut, maar de doelman won het pleit. De Nederlander liep ook buitenspel.

Refaelov ontbindt duivels

Rond het uur nam Refaelov de regie over de wedstrijd over. Kouamé verkwanselde een snelle uitbraak, maar Murillo tikte met een gelukje naar de Israëlische draaischijf. Die liet het leer botsen op de borst en schoot vervolgens in één tijd en uit de draai onhoudbaar binnen: 2-1. Een klasseflits van Refaelov, die zich stilaan weer in de gratie voetbalt van coach Kompany.

Tien minuten later stoorde hij Gomez diep op de linkerflank, waarna Zirkzee aan het leer kwam. De Nederlander maakte met zijn aanname knap ruimte voor zichzelf en legde panklaar voor de inlopende Refaelov. Met een streep in de winkelhaak stond de geruststellende 3-1 op het scorebord. Niet toevallig doet de drietand Gomez-Zirkzee-Refaelov de boeken toe.

Geen valse noot

Toch maakte Anderlecht het zich opnieuw nodeloos moeilijk. De defensie oogt allesbehalve secuur en dat illustreerde Jelle Vossen tien minuten voor tijd wanneer hij de aansluitingstreffer simpelweg kon binnenkoppen. Zo werd het nog bibberen tot het laatste fluitsignaal, maar paars-wit gaf de zege niet meer weg. En dus klonk bij het Anderlecht champion van Lange Jojo na afloop geen valse noot.

Anderlecht komt met de tweede competitiezege op rij met 28 punten weer op de vierde plaats, maar kan die wel nog kwijtspelen aan KV Mechelen en Charleroi, die later nog in actie komen. De achterstand op het Brusselse broertje Union bedraagt nog 9 punten. Volgende week gaat paars-wit bij Seraing op bezoek.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?