RFC Evere maakt zich op voor eerste provinciale

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
02/05/2011
Straffe prestaties van enkele Brusselse clubs dit jaar. White Star Woluwe werd kampioen in derde, Rusa Schaarbeek strandde als promovendus op een zucht van de titel in eerste provinciale en een reeks lager werd RFC Evere voor het tweede jaar op rij kampioen.

T weemaal kampioen op rij, maar weinig clubs slagen erin. Evere maakte het waar en stoot in één ruk door van derde provinciale naar eerste. Knap zonder meer, al lijkt de goegemeente niet echt onder de indruk. Héél veel supporters weet groen-wit ook in een kampioenenjaar niet te begeesteren.
Trainer Pascal Hofman is een van de drijvende krachten achter het huzarenstukje. Als speler was hij onder meer nog actief bij RWDM, Olympic Charleroi en Union. Vijf jaar terug belandde hij in Evere.

"Drie jaar geleden werd ik speler-trainer. Een tussenstap. We verzamelden 65 punten, maar kwamen er eentje te kort voor de eindronde. Maar vorig jaar was het dus wel goed raak: kampioen in derde met 78 punten op 90. Beter kon niet."

"We hielden de ploeg bij elkaar: veel ervaren jongens, jawel. Maar we konden bijvoorbeeld ook rekenen op een jonge kerel als Yannick Loemba, die ik hier uit de B-kern opviste, topschutter werd en nu een transfer naar White Star Woluwe afdwong. Van tweede provincia­le naar tweede klasse: het is een hele sprong voor zo'n gast, maar ik ben ervan overtuigd dat ze in Woluwe ook wel weten waarmee ze bezig zijn. Als club moet je zo'n jongen niet tegenhouden. Fier zijn is de bood­schap."

"Dat dit een sterk team is, wist ik intussen ook wel. Maar meteen doorstomen naar een tweede titel op rij, dat is toch uniek. Ze hebben het toch maar gedaan, m'n smeerlapkes. Onverhoopt, maar niet onverdiend. We hebben geen punt gestolen."

Nu Evere doorstoot naar eerste provinciale, dreigt wel een leegloop. Manager René Kruys (ex-RSD Jette) trekt weg, en met hem wellicht ook een aantal spelers. Die moeten al een paar maanden op hun centen wachten.

"We zullen wel zien," zegt Hofman met een glimlach. "Zelf blijf ik alvast. Met als grootste ambitie om in eerste provinciale deze club te stabiliseren. Financieel in een moeilijk parket? Ja, maar als je 215 punten verzamelt in drie seizoenen tijd, welke club zou er dan niet in ademnood komen? Wie veel wint, moet ook veel premies ophoesten."

De talentvolle Yassine Ouazrhari (24) trekt wel weg. Zijn sappige Nederlands doet de monden van zijn ploegmaats van verbazing openvallen. "Dat wisten ze niet, hé," grijnst hij. "Na de jeugdreeksen bij White Star en Sporting Charleroi speelde ik altijd voor Vlaamse clubs: eerst Berlare, daarna Deinze. Een vierde- en een derdeklasser, inderdaad. Dit seizoen zette ik bewust een stapje terug: ik woon in Etterbeek, werk als steward, opende een kledingzaak in Elsene en sta op het punt te trouwen. Daarbij ook nog vijf keer per week trainen en pendelen vond ik wat te veel van het goede. Maar vanaf volgend seizoen moet het wel weer lukken. Er zijn wel wat clubs die aan mijn mouw trekken. Berlare bijvoorbeeld wil heel graag dat ik terugkeer. Wat niet wegneemt dat het hier een fijn en leerrijk jaar is geworden in Evere."

Nieuwe tribune
Ook voorzitter Michel Verbestel is er zich van bewust dat zijn team uit elkaar dreigt te vallen. "Dat is de keerzijde van de medaille. Spelers worden opgemerkt en krijgen voorstellen. Terwijl onze clubkas inderdaad leeg is. Twee keer kampioen spelen op rij, dat weegt financieel door. Maar we zoeken en vinden wel een oplossing, ook voor de achterstallige vergoedingen."

"Deze club draait niet op een mecenas die elk jaar geld pompt. Een federale minister in Evere? Ja, Vanhengel natuurlijk. De relaties zijn goed en joviaal. Guy is nen toffe pee, maar hij is wel fan van paars-wit, hé!"

"Er komt sowieso een compleet nieuwe tribune met vijf kleedkamers en al het toebehoren. De werkzaamheden zijn gestart. Met dank aan het Brussels Gewest en de gemeente, die ze voor respectievelijk 65 en 35 procent financieren. Maar het klopt: ook de ploeg zelf zal vernieuwd worden. Verschillende spelers lopen al tegen hun 35ste aan. Die staan lang niet allemaal te springen om weer in eerste provinciale te spelen. Ze weten ook wel dat het tempo er nog wat hoger ligt."

"Al moet ook gezegd dat de ploeg van dit jaar er niet zou misstaan. We speelden niet alleen tweemaal kampioen, maar bereikten ook twee keer op rij de halve finales van de beker van Brabant. En we zijn er zeker niet belachelijk gemaakt. Dat is de verdienste van de spelers, maar ook van al wie hen omringt. Met coach Pascal Hofman gaan we graag door. Evere is sowieso geen club die van trainer verandert als van hemd, ook niet mocht het eens wat minder lopen."
"Dat ik dit nog mag meemaken!" besluit Verbestel. "Ik ben intussen al 35 jaar voorzitter van deze club. In tweede provinciale hadden we al gespeeld, maar de hoogste reeks, dat is echt een première. Het wordt geen makkelijke opdracht, maar het blijft wel iets om fier op te zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni