Ritterklub krijgt geen eigen stek aan Laarbeekbos

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
04/06/2008
De Vlaamse voetbalvereniging Ritterklub Jette krijgt geen eigen site aan de rand van het Laarbeekbos. De grond is er, het geld is er, maar de gemeente en het BIM (Leefmilieu Brussel) zijn gekant tegen de plannen.

A l jaren snakt Ritterklub naar een eigen stek. Tot 1988 speelde de ploeg op een veld aan de Dielegemdreef, waar de club ook een cafetaria had. Toen dat terrein verkaveld werd, moest Ritterklub noodgedwongen verhuizen naar het gemeentelijk sportcentrum Heymbos. Daar zijn drie velden, die Ritterklub deelt met het veel grotere RSD Jette en een reeks kleine voetbalverenigingen. De club heeft er ook geen eigen kantine en dus nauwelijks eigen inkomsten. De afgelopen jaren had Ritterklub moeite om de eindjes aan elkaar knopen. Het was dan ook feest toen Vlaams minister Bert Anciaux (Vl.Pro) eind 2006, bij de vijftigste verjaardag van Ritterklub, aankondigde dat de club eigen velden zou krijgen. Op een stuk grond van de VUB aan het eind van de Schapenweg zou­den er twee terreinen met kunstgras en een cafetaria annex kleedka­mers komen, een project van drie mil­joen euro dat Anciaux zou bekostigen.

De gemeente leek het plan aanvankelijk te zien zitten, op voorwaarde dat de Jetse scholen ook gebruik zouden kunnen maken van het voetbalcentrum en dat er van de volkstuintjes die het terrein omgeven, hoogstens tien zouden sneuvelen. Een jeugdhuis bovenop de kantine, zoals minister Pascal Smet (SP.A) graag wilde, zag de gemeente dan weer niet zitten. Dit ideetje van Smet werd dan ook vlug van tafel geveegd.

Intussen waren allerlei natuurverenigingen in actie geschoten. Atalanta, de natuurwerkgroep van VUB-studenten, begon een petitie en kreeg al vlug de steun van een hele resem andere verenigingen zoals Natuurpunt, Bral en het volkstuinderscollectief Schapengaarde. Zij vrezen dat een voetbalcentrum de flora en de fauna van het Laarbeekbos zal verstoren en dat de volkstuinders te lijden zullen hebben onder het project.

Ook Ecolo en Groen!, die in Jette in de meerderheid zitten, kantten zich tegen het project. Ze schakelden al hun contacten binnen de regering en het parlement in om het project tegen te houden.

Eco-idylle
Nadat het BIM een negatief advies had uitgebracht, maakte burgemeester Hervé Doyen (LBJ-CDH) vorige week duidelijk dat er bij het Laarbeekbos geen voetbalcentrum komt. Vlaams parlementslid Sven Gatz (Open VLD), zelf lid van Ritterklub en een van de gangmakers van het project, reageert ontgoocheld omdat de gemeente heel lang de indruk had gegeven dat ze het plan wel zag zitten. Maar hij is ook boos. "We voldoen aan alle voorwaarden van ruimtelijke ordening en leefmilieu. Het is bouwgrond, we blijven ver genoeg van het bos, én we hebben een uitgebreide milieustudie laten uitvoeren. Die toonde aan dat we alleen kleine aanpassingen hoefden te doen - en die wilden we doen. Zo waren we van plan om een extra bomenrij aan te planten ter bescherming van de vleermuizenpopulatie. Het is jammer dat de gemeente het eerste negatieve advies van het BIM meteen aanwendt om het hele project af te blazen."
Volgens Gatz wordt de ecologische idylle van de Schapenweg ook overdreven. "Het is daar, vlak bij de Ring, niet zo stil en ongerept."

Positief vindt Gatz dan weer wel dat de gemeente bereid is om de voorwaarden van Ritterklub op Heymbos te verbeteren. De club zou één veld exclusief mogen bespelen en er mogelijk nog een half veld voor de duiveltjes bijkrijgen. Die velden zouden met het geld van Anciaux ingericht worden. Ook zou de club een soort 'buvette' mogen bouwen boven op de kleedkamers.
Voor Guy Rombaut, de secretaris van Ritterklub, is die oplossing veel te mager. "Dit is een zoethoudertje. Twee eigen velden zouden we krijgen met daartussen een mooie kantine. En wat blijft ervan over? Terwijl alles er is: de grond, het geld. Geen enkele andere gemeente zou zoiets weigeren. Het schepencollege wilde natuurlijk niet dat wij ons als Vlamingen zouden afzonderen bij het Laarbeekbos. We voelen ons bekocht en denken er zelfs over om met de club uit te wijken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni