© Belga | Romelu Lukaku

Rode Duivels treffen Roemenië, Slovakije en een winnaar van de play-offs

© Belga
02/12/2023

De Rode Duivels nemen het komende zomer in de groepsfase van het EK voetbal in Duitsland (14 juni-14 juli 2024) in groep E op tegen Roemenië, Slovakije en de winnaar van play-off B, die gaat tussen Israël, IJsland, Bosnië en Oekraïne. Dat is het resultaat van de loting van zaterdagavond in concertzaal Elbphilharmonie in het Duitse Hamburg.

De Duivels kregen code E1 toegewezen. Ze spelen zo hun eerste groepswedstrijd op 17 juni in Frankfurt tegen Slovakije, hun tweede op 22 juni in Keulen tegen Roemenië en hun derde op 26 juni in Stuttgart tegen de winnaar van play-off B. Duitsland en Schotland spelen op 14 juni de openingswedstrijd in München.

Roemenië kwam voor de Duivels uit pot 2 naar voren. De Roemenen verrasten in de kwalificaties met de eerste plaats in groep I, voor Zwitserland. Nicolae Stanciu, ex-speler van Anderlecht en intussen in Saoedi-Arabië aan de slag bij Damac, is de kapitein van het elftal. Ook oude bekenden als Yanis Hagi (ex-Genk, nu Alavés), Razvan Marin (ex-Standard, nu Empoli) en Denis Alibec (ex-Mechelen, nu Muaither) zijn vaste waarden in de kern van bondscoach Edward Iordanescu, net als de door Standard aan het Turkse Gaziantep uitgeleende Denis Dragus.

Uit pot 3 kregen de Duivels Slovakije voorgeschoteld. De Slovaken werden tweede in kwalificatiegroep J, na Portugal. Patrik Hrosovsky (Genk) is al jaren een belangrijke pion in de selectie van bondscoach Francesco Calzona. Kapitein Milan Skriniar (PSG) is de meest bekende naam.

De vierde tegenstander van de Duivels is nog onbekend. Ze lootten de winnaar van play-off B, die gaat tussen Israël, IJsland, Bosnië en Oekraïne. Zij spelen op donderdag 21 maart eerst een halve finale. Daarin treft Israël IJsland en Bosnië Oekraïne. Op dinsdag 26 maart volgt dan de finale. Het thuisvoordeel in de finale van de play-offs is voor de winnaar van de halve finale tussen Bosnië en Oekraïne.

Voor de loting werden de deelnemende landen onderverdeeld in vier potten van telkens zes landen, om zo tot zes groepen van vier te komen. De top twee van elke groep en de vier beste derdes stoten door naar de achtste finales, waarin er met rechtstreekse uitschakeling gespeeld wordt. De Rode Duivels waren voor de vijfde keer op rij reekshoofd bij de loting voor een groot toernooi. Gastland Duitsland, Frankrijk, Spanje, Engeland en het Portugal van bondscoach Roberto Martinez konden zo niet getroffen worden.

De Duivels plaatsten zich voor de eindronde van het EK dankzij een 20/24 in de kwalificaties en de eerste plaats in groep F.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie