‘Romainske’ brengt al 52 jaar ambiance in het Vanden Stockstadion

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
14/05/2011
Romain ‘Romainske’ De Jonghe is Anderlecht-supporter in hart en nieren. Sinds 1959 abonnee van de club, trekt hij met zijn megafoon in de hand naar alle matchen van zijn paars-wit. Dit seizoen zal hij wellicht niet kunnen vieren, want de titel is zo goed als verloren.

'H et was liefde op het eerste gezicht," vertelt Romainske. "Mijn neef nam me in 1954 voor het eerst mee naar het Astridpark, en vanaf 1959 heb ik onafgebroken een abonnement gehad." Paul Van Himst, Robbie Rensenbrink, Jef Jurion of Jan Mulder, Romainske heeft ze allemaal gekend. Zijn eerste internationale uitwedstrijd met Anderlecht vergeet hij nooit. "In 1970 trokken we naar Arsenal (3-0 verloren in de finale van de Jaarbeursstedenbeker, TS). We waren met een tienduizendtal, het was een overrompeling in het Zuidstation. En iedereen maar pintelieren: uiteraard was een groot deel van de groep zat toen we op Engelse bodem kwamen. We werden er opgewacht door een grote politiemacht. In Londen werden onze petten gestolen en waren er een paar vechtpartijen. Het was onze eerste kennismaking met hooliganisme."

De jaren erna vierde het hooliganisme hoogtij, ook bij paars-wit. Romainske maakte zich dan altijd snel uit de voeten. "In de jaren 1960 maakte ik de verplaatsingen altijd met vrouw en kinderen. Ik ging naar de match, zij gingen wat wandelen of iets eten. Vandaag kan dat niet meer, je moet overal met de bus heen. Al die controles en veiligheidsmaatregelen maken het voetbal minder leuk. Er wordt nu ook meer gedronken dan wat anders."

In al die jaren is het spelletje geëvolueerd, maar Romainske is dat even goed. "Het gaat sneller, in één tijd. Vroeger kon een speler bewijzen wat hij waard was. Van Himst en Rensenbrink waren topspelers, maar vandaag zouden ook zij van de bal gehaald worden."

"Vroeger leed ik bij een nederlaag. Ik werd er weemoedig van, ook omdat ze me er op het werk mee plaagden. Nu kan ik het beter relativeren. Verliezen hoort er nu eenmaal bij."

"In de jaren 1970 hadden wel meer mensen een ratel," vervolgt Romainske. "Maar ik had wel de grootste (lacht) en ik draaide er heel de match mee. Maar ze hebben hem gestolen, en een vijftiental jaar geleden ben ik overgeschakeld op een megafoon. Ik heb hem bijna altijd bij me, al mag ik er in sommige sta­dions niet mee binnen."

Elke bezoeker van het Constant Vanden Stockstadion heeft Romainske al gehoord. Zelfs op televisie is hij te horen. Ook opvallend: hij heeft altijd een grote beer onder de arm. "Ik zeg altijd: in elk circus heb je een clown die ambiance maakt. Ik speel met plezier de rol van clown. Maar zodra ze ambras beginnen te maken, ben ik weg."

Ook de spelers kennen Romainske, die behalve elke match ook regelmatig de trainingen bezoekt. In zijn lange supporterscarrière heeft hij een mooie truitjescollectie verzameld. "Ik speel elk jaar Sinterklaas op Anderlecht. Dan ga ik op matchdag rond en krijg ik hier en daar een glas champagne. Sinterklaas is toch al een paar keer goed aangeschoten buitengekomen (lacht)."

"Bij een speciale aangelegenheid verkleed ik me. Voor de match tegen AC Milan was ik bijvoorbeeld een non. Als Anderlecht kam­pioen wordt, doe ik iets speciaals." Die kans is wel uitermate klein geworden na de 1-0-nederlaag tegen Racing Genk. Met zes punten achterstand op de Limburgers is het hopen op een mirakel. "Het is een ongeluksjaar. Al die blessures en schorsingen... De scheidsrechters fluiten in de play-offs ook niet bepaald in ons voordeel." Na een ijzersterk seizoen loopt het dit jaar moeilijker voor de Brusselaars. En tot overmaat van ramp bestaat de kans dat de eeuwige rivalen uit Luik nog kampioen worden. "Het seizoen na een titel is het elke keer hetzelfde liedje: de tegenstanders geven geen ruimte en gaan voor hun goal liggen. Dat is veel moeilijker voetballen."

"Ik vind het niet juist dat bij het begin van de play-offs de punten gehalveerd zijn (waardoor Standard zijn achterstand van zestien punten naar acht zag slinken, TS). Ik heb Standard nooit gemogen, dat dateert al van vroeger. We zingen al heel het seizoen: 'Standard est champion tous les 25 ans'. Dan mogen ze nu toch geen kampioen worden?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni