Royal Alpa, Schaarbeek / Elsene: Oudste tafeltennisclub verjongt

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
23/02/2012
Tafeltennisclub Royal Alpa is met haar 73 lentes de oudste club van Brussel en Brabant. Ze zet in op de jeugd, maar sukkelt net als zoveel hoofdstedelijke clubs met de infrastructuur.

Met voorzitter André Destoop (79) duiken we de geschiedenis in. "Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het niet evident om tafeltennis te blijven spelen," vertelt hij. "Ik heb daar heel wat verhalen over gehoord van onze anciens. Zo aasden de Duitsers op de jonge mannen om hen voor verplichte arbeid op te vorderen. Als de spelers met de fiets vertrokken om een wedstrijd te gaan spelen, moesten ze goed opletten. Het was haast in het geniep. Balletjes waren toen ook een schaars goed. Als ze kapot waren, werden ze hersteld met lijm of plakband. Terwijl tafeltennis tijdens de oorlog vooral in achterafzaaltjes van cafés werd gespeeld, hadden wij toen al een serieus lokaal met een vijftal tafels."

In die beginjaren bestonden de clubs La Palette en L'Albert naast elkaar, om in 1970 te fuseren. 35 jaar lang had de club in het Institut Saint-Boniface een lokaal, liefst achthonderd vierkante meter groot met plaats voor twaalf tafels, een grote bar en kleedkamers. Een tweetal jaar geleden werd de ruimte opgeëist en moesten ze plaatsruimen. "Sindsdien moeten we op drie locaties in Elsene en Schaarbeek trainen: allesbehalve ideaal. Toen we ons lokaal verloren, zijn onze beste spelers vertrokken. Toen kwamen we net onder de eredivisie uit, nu spelen we in lagere regionale klassen." Toch loopt er wat talent rond bij Alpa. Op de honderdvijftig leden zijn er maar liefst een honderdtal jonger dan 21. En zij hebben zich al kunnen bewijzen. In 2010 behaalden ze op het Belgisch kampioenschap maar liefst zeven medailles, waaronder vijf gouden exemplaren. "Die kadeekes doen dat goed. Trainer Dirk Roels, een grote naam in het tafeltenniswereldje, speelt daar een belangrijke rol in. Hij is een echte vader voor die kinderen. Ze komen van overal in het land om training van hem te krijgen."

"Bij ons is geen plaats voor huurlingen die maar een of twee seizoenen komen spelen. Onze jeugd krijgt voorrang. Je hebt ploegen waar Chinezen of Brazilianen komen spelen, die betaald worden met appartementen en auto's. Maar zodra de pot leeg is, gaan die clubs failliet. Dat zal ons niet gebeuren."

Tot slot: noem tafeltennis zeker geen pingpong. "Dat speel je op vakantie op je slippers. Tafeltennis is een sport die veel conditie en reactiesnelheid vergt. Dat leren onze leden snel. Hopelijk kunnen we hen binnenkort onderbrengen in één zaal. De gemeenten Schaarbeek en Elsene zoeken mee naar een oplossing. Schaarbeek belooft ons dat we in 2014 een zaal zullen hebben. Er was even sprake van dat we een lokaal zouden krijgen in het gerenoveerde stadion van Crossing, maar dat is niet gelukt. Ach, we zien wel. Hoop doet leven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni