Royal Brussels Cricket Club: Alleen voor gentlemen

© Marc Gysens
Cricket wordt in onze contreien al gespeeld sinds de tijd van Napoleon. Het zijn vandaag nog altijd voornamelijk Engelstaligen die bij de Royal Brussels Cricket Club (RBCC) spelen.

Aan de voorgeschiedenis van RBCC is een mooi verhaal verbonden. "Aan de vooravond van de slag bij Waterloo in 1815 speelde de Brigade of Guards (elite-eenheid van het Britse leger, TS) onderling een partij cricket in Edingen," vertelt voorzitter Ted Vorzanger (78). "Daar is het begonnen. Die partij is in 1965 herdacht in het Ter Kamerenbos met het planten van een boom. Zo heeft het Engelsenveld in het bos zijn naam gekregen. De herdenking vond plaats in het Ter Kamerenbos omdat RBCC daar oorspronkelijk zijn veld had. Dat weten we dankzij een uit 1866 daterend schilderij."

De precieze geboortedatum van de Royal Brussels Cricket Club is niet bekend. De eerste documenten over de club dateren van 1885, maar er wordt aangenomen dat RBCC ouder is. In 1953 ging de club zoals we hem vandaag kennen echt van start. Hij heeft steeds een stevige Engelse tint behouden.

"Bijna al onze leden zijn expats. Ze komen uit landen als Engeland, Pakistan, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland of India. Er zijn een paar Belgen, maar die hebben meestal een link met Engeland. Raar genoeg zijn er amper mensen van de Europese instellingen bij."

"Dankzij de vele nationaliteiten heerst hier een uitstekende sfeer. De Zuid-Afrikanen houden bijvoorbeeld graag barbecues."

RBCC had door de jaren heen verschillende Brusselse gemeentes als thuishaven, maar speelt nu al jarenlang in het Waals-Brabantse Ohain. De club draait in België mee aan de top en heeft in de jeugd talent rondlopen. Zo zijn de min-17-jarigen Europees kampioen.

That's not cricket
In de veertien Belgische clubs zijn het vooral Pakistanen die het cricketbat vasthouden. Belgen lijken de sport niet te smaken.

"De Belgische en internationale federatie doen nochtans heel wat inspanningen om de sport hier te promoten. Toch zijn het vooral mensen uit de Britse Commonwealth die hier cricket spelen."

Cricket is en blijft een zeer Britse sport. "Een wedstrijd begint bij ons rond 13.30 uur en eindigt tegen zeven à acht uur 's avonds. Er is nu wel een kortere versie die maar drie à vier uur duurt en aan populariteit wint.'

"Na twee à drie uur spelen wordt er even gepauzeerd en dan staan er thee en sandwiches klaar. Cricket is een spel voor gentlemen. Niet voor niets wordt in Engeland de uitdrukking 'That's not cricket' gebruikt voor iets dat verkeerd of oneerlijk is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?