Royal Charles-Quint Tennis Club: 'De mooiste van het land'

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
11/08/2013
Royal Charles-Quint Tennis Club (RCQT) viert haar 75ste verjaardag. De club is uitgegroeid tot een vaste waarde die al jarenlang haar steentje bijdraagt aan het vrouwentennis. Ze zijn er fier op, net als op hun prachtige infrastructuur.

"De voorloper van onze club heette de Nameless Tennis Club," vertelt Jacques Maes (66), beheerder van de club. "In het begin van de jaren 1930 hadden ze een veld op de plek waar nu het Elisabethpark is. Toen dat werd aangelegd, verhuisde de club naar een andere plek in de gemeente, om in 1938 uiteindelijk te verhuizen naar Ganshoren en de naam Charles-Quint tennisclub aan te nemen."

Charles-Quint was een van de eerste Brusselse tennisclubs. Ze bouwden een mooie geschiedenis op en onderscheidden zich onder meer door het organiseren van allerhande tornooien. "In de jaren 1970 richtten we een internationaal tornooi op waar wereldtoppers als Patrick Proisy en Peter McNamara aan hebben deelgenomen. Er zijn hier wel wat markante figuren over de vloer gekomen."

"Vijftien jaar geleden organiseerden we voor de eerste maal ons vrouwentornooi. Dat was om onze club wat bekendheid te geven, maar ook om jonge tennisspeelsters een kans te geven om hun eerste WTA-punten te pakken. Dat is bijlange niet zo evident."
Het tornooi, dat dit jaar werd omgedoopt tot Iris Open9, is niet te vergelijken met de Brussels Open. De cijfers spreken voor zich. "Ons prijzengeld bedraagt tienduizend dollar, bij hen spreek je over honderdduizenden euro's. De best geplaatste speelster op ons tornooi bevindt zich rond de vierhonderdste plaats, zij hebben speelsters uit de top tien. Maar pas op, we zijn fier op ons tornooi. Wij geven minder bekende speelsters een kans en dragen ons steentje bij aan de evolutie van het vrouwentennis. Dat is altijd ons doel geweest. Dat toppers als Kim Clijsters en Justine Henin als jonge dames aan ons tornooi hebben deelgenomen, is uiteraard iets waar we fier op zijn."

Gulzige sporters
Dames krijgen dankzij het tornooi een week lang een duwtje in de rug, maar de werking van de club draait niet specifiek rond hen. Er wordt eerder ingezet op de jeugdschool, waar zo'n honderdvijftig jongeren actief zijn. "Ons doel is niet per se een Kim Clijsters voort te brengen - al zou dat uiteraard leuk zijn - maar we willen eerder spelers opleiden die hun mannetje kunnen staan. Los van ons tornooi concentreren wij ons niet specifiek op jongens of meisjes."

RCQT is een brede sportclub waar gulzige sporters aan hun trekken komen. Ze hebben namelijk ook een petanque-, voetbal-, tafeltennis- en bridgesectie. Tennis is en blijft de hoofdbrok, maar heel wat leden combineren het met één of meerdere andere sporten. Het is ook een leuke oplossing voor tennissers die bijvoorbeeld sukkelen met een tenniselleboog. En de club heeft nog meer te bieden.
"De sfeer is zeer gemoedelijk bij ons, er komen heel wat families samen sporten. Dat we naast onze acht buitenvelden ook over drie indoorvelden beschikken, is een pluspunt. Onze infrastructuur is sowieso top. Waar we echt mee kunnen uitpakken is onze ligging, in het groen. Onlangs vertelde de technische directeur van de Vlaamse Tennisvereniging me nog dat wij de mooiste club van het land hebben. Regelmatig bezoeken buitenstaanders onze bar om er van te genieten."

"Ik hoop dat al deze elementen onze club zullen laten bruisen. Vrijwilligerswerk is vandaag de dag geen evidentie en sommige beheerders zijn niet meer van de jongste. Maar ik heb er vertrouwen in dat deze club nog vele verjaardagen zal vieren en dat de filosofie in leven zal blijven."

Meer info op www.rtccharlesquint.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni