Royal Cureghem Sportief blijft ijveren voor Brusselse piste

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
04/04/2009
Een wielerpiste in Brussel: Royal Cureghem Sportief, de enige overblijvende competitieve wielerploeg in Brussel, pleit er al jaren voor. In Moortebeek weten ze zelfs een bruikbaar stuk grond liggen. "Zodra de gemeente de grond ter beschikking stelt, kun je een project uitwerken," zegt clubsecretaris Michel Meert.

"Een wielerpiste is in Brussel meer nodig dan in Vlaanderen," vertelt Michel Meert (40). "Jongeren die met de fiets willen rijden, kunnen in Brussel bijna nergens terecht. Op een baan kun je veel veiliger fietsen en kun je ze in het oog houden. We stellen dit voor om het fietsen aan te moedigen, eerder dan uit eigenbelang. Maar natuurlijk zouden wij ook dankbaar gebruikmaken van zo'n piste."
De mensen van Cureghem Sportief pleiten al sinds midden jaren 1990 voor een wielerpiste in Brussel. Toen de Wielerbond subsidies gaf voor nieuwe pistes, werd de roep concreter. Ze zijn daarvoor wel afhankelijk van de gemeente, die een project moet indienen en ondersteunen. "Er zijn al heel wat beloften gemaakt, maar er is nooit iets van gekomen," vervolgt Meert. "Voor subsidies hebben we al contact gehad met de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), die zei geld klaar te houden tot we een locatie gevonden hadden. En nu hebben we een locatie gevonden die zeker voldoet."

Die locatie ligt in de Anderlechtse wijk Moortebeek, vlak bij de Shopping. Nu is er nog een horseball-veld. De club heeft een voorstel gedaan en wacht af. "Ik weet niet of de kans reëler is dan vroeger. Het hangt af van de goodwill van de gemeente. De financiering is geen groter probleem dan voor een voetbalveld. Zodra de gemeente de grond ter beschikking stelt, kun je op basis van allerhande subsidies je project uitwerken."
"In oppervlakte kun je een piste vergelijken met een atletiekbaan, misschien zelfs iets kleiner. De bochten zijn wel in de hoogte gebouwd. Van overlast voor de buurt zou geen sprake zijn. Alleszins niet meer dan van een voetbalveld. Deze locatie is goed bereikbaar met de fiets en met het openbaar vervoer, zodat er geen overlast is van parkerende auto's. Ook scholen zouden er kunnen komen fietsen of rolschaatsen."

Amper Brusselaars
Cureghem Sportief werd in 1911 in Anderlecht opgericht door een handvol wielrenners. De ploeg groeide snel en behaalde tot aan de Tweede Wereldoorlog goede resultaten; na de jaren zestig kwam de klad er een beetje in.
In Brussel hielden de verschillende competitieve wielerploegen het één voor één voor bekeken, tot alleen Cureghem Sportief overbleef. De club heeft haar zetel nog altijd in Anderlecht, maar traint alleen nog in de Rand. "Er zijn nog amper Brusselaars in de ploeg," zegt Meert. "Hoe jonger de kinderen zijn, hoe veiliger het moet zijn. En Brussel is niet echt veilig om te fietsen. Kinderen zijn ook afhankelijk van hun ouders om ter plekke te geraken. We trainen altijd in de Rand, in Halle of Gaasbeek. In Brussel kan het gewoon niet op de openbare weg."
De club heeft nochtans moeite gedaan om opnieuw meer Brusselaars in de ploeg te krijgen, maar toch verhuisde hun opleiding voor aspiranten noodgedwongen naar Halle. "Vroeger was die opleiding aan Ceria/Coovi (in Anderlecht zelf, red.). Alles liep goed, maar eens de opleiders met de kinderen de weg op gingen, werd het gevaarlijk. Voor de veiligheid hebben we beslist naar Halle te verhuizen."
"Bij de wedstrijd Parijs-Brussel stonden we met een infostandje en we hebben ook aan heel wat sportdagen meegedaan om de club en de sport te promoten. In mei is er een gedeeltelijk autovrije zondag, en dan zullen we in de buurt rond Aumale met een rollensysteem staan. We ondernemen dus wel allerlei dingen om Brusselaars te ronselen, maar gemakkelijk is het niet."
De komende tijd staat voor de club vooral in het teken van de viering van het eeuwfeest. Voor die gelegenheid zal een boek over Cureghem Sportief uitkomen en zullen er waarschijnlijk ook speciale truitjes gemaakt worden. "Hopelijk kunnen we in de toekomst met de Brusselse jeugd werken, maar dat is afhankelijk van de infrastructuur. Hopelijk zet de wielerfederatie mee haar schouders onder het wielrennen in Brussel. Want zij beschouwen Brussel als een blinde vlek, zonder meer. Ze doen geen inspanningen. Dat mag ook weleens gezegd worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni