Royal Excelsior Sports Club: ‘Huurlingen hoeven we niet’

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
13/06/2011
Zeventien jaar was het al geleden dat atletiekclub Excelsior nog de titel bij de mannen won. Een uitgebalanceerde ploeg die bulkt van het talent, bracht hen opnieuw aan de Belgische top.

"Ik hoop dat dit het Brusselse stadsbestuur eindelijk overtuigt om ons beter te ondersteunen," zegt voorzitter René Bontemps (56). "Over onze installaties mogen we niet klagen, want we zitten in het mooiste stadion van het land: het Koning Boudewijnstadion. Maar de vele evenementen in het stadion zorgen voor problemen. En ook met de subsidies is het treurig gesteld."

Excelsior draait al een vijftigtal jaar mee aan de top. Het Belgisch kampioenschap interclubs wordt tussen de twaalf beste atletiekclubs afgewerkt, over de achttien proeven van het olympisch programma. "Daarvoor moet je een complete ploeg hebben en in elke discipline sterke sporters. Het heeft lang geduurd, maar we staan opnieuw bovenaan. En met heel wat jongeren die zijn opgegroeid binnen de club. Daar mogen we trots op zijn, ja."

De atletiekclub telt een vijfhonderdtal atleten die begeleid worden door meer dan twintig gediplomeerde trainers. De club zet in op een sterke jeugdafdeling en plukt daar nu de vruchten van. "Er heerst een familiale sfeer bij ons, maar wel een sfeer waarin de jongeren zich kunnen ontwikkelen. Ze moeten zichzelf kunnen overtreffen. We hebben toppers rondlopen als Damien Broothaerts en Frédéric Xhonneux, daar kunnen de jongeren zich aan optrekken. We hebben meer dan dertig nationaliteiten binnen de club, die samenwerken met één doel voor ogen. Van de Oezbeekse speerwerper tot de jonge Spaanse sprinter, het is een echte smeltkroes die zonder conflicten samen sport en zich amuseert."

Die jeugdwerking wil de voorzitter in de toekomst nog versterken. Vandaag heeft de club dertig sponsors die in het project van de club geloven. Maar wat is het verschil tussen Excelsior en een andere atletiekclub? "De ambitie en de wil maken het verschil. Je moet middelen inzetten en ervoor vechten. Je hebt Brusselse atletiekclubs die in gesloten kring blijven werken en daar tevreden mee zijn. Wij hebben een roeping om ons te amuseren, maar óók om onze beste atleten zo ver mogelijk te katapulteren. Je moet vechten om daarvoor de middelen bij elkaar te krijgen."

"We willen geen groep huurlingen. Ik wil de sfeer in de groep behouden, die fier is om voor Excelsior uit te komen."

www.resc.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni