| Zirkzee was twee keer trefzeker voor Anderlecht tegen RAAL La Louvière.

RSC Anderlecht blaast kaartenhuisje La Louvière omver en bekert verder

Thijs Roelen
27/10/2021

Als enige Brusselse club heeft RSC Anderlecht de achtste finale van de Croky Cup bereikt. Paars-Wit kende geen problemen met de amateurs van RAAL La Louvière. Les Loups werden met 1-7 omvergeblazen.

In een vol en luidruchtig Tivoli heerste een echte bekersfeer. Het Henegouwse publiek deed de grote dagen van La Louvière, ooit nog bekerwinnaar, herleven, maar overdreef misschien wat met het vuurwerk. Na een faillissement en fusie bevindt de club zich inmiddels in de tweede amateurklasse, maar dat was voor Anderlecht-trainer Vincent Kompany geen aanleiding om veel spelers rust te geven. In zijn opstelling was plaats voor Magallan, Ashimeru, Amuzu, Zirkzee en Refaelov. Alleen Verschaeren zat van de vaste basisspelers niet bij de selectie.

Het eerste kwartier kwam Paars-Wit in die samenstelling moeilijk tot voetballen. Dat had ook te maken met het feit dat het spel een aantal minuten stillag vanwege het al eerder benoemde overdadige vuurwerk. Maar precies op dat kwartier zette Cullen met een prachtige pass Amuzu alleen voor het doel. De flankspeler stuitte echter op La Louvière-doelman Libertiaux.

Anderlecht had nog vijf minuten meer nodig om wel raak te schieten. Na een opening van Cullen ging Murillo de kaats aan met Amuzu, de rechtsback zette vervolgens laag voor, waarna Zirkzee alleen maar tegen de bal aan hoefde te lopen, 0-1.

Spanning van korte duur

Daarna was het opnieuw even wachten op een nieuwe Anderlecht-aanval, balverlies van Cullen leidde zelfs een voorzichtige counter in. Maar nadat Magallan eerst nog zijn kopbal gestopt zag, kopte Hoedt na de daaropvolgende hoekschop wel raak, 0-2.

De ploeg van Kompany leek zich op te kunnen maken voor een kalm avondje in Henegouwen, maar amper twee minuten later kreeg Anderlecht een strafschop tegen. Murillo sprong hoger dan Azevedo en zette zich daarbij licht af tegen de aanvaller van Les Loups. Wolven zijn nog altijd beschermd in België en de scheidsrechter vond het dus zwaar genoeg voor een strafschop. Die werd door Franco benut, 1-2.

27102021_Ashimeru

| Majeed Ashimeru startte nog eens in de basis bij RSC Anderlecht.

Maar ondanks die tegentreffer, werd het wel degelijk een kalme avond voor Paars-Wit. Het niveauverschil was duidelijk zichtbaar op het veld. Zirkzee stuurde Murillo weg in de 39ste minuut, hij legde opnieuw goed voor en Refaelov kwam op tijd naar de eerste paal om de 3-1 binnen te tikken. Dat was nog altijd niet de ruststand, want na opnieuw een lage voorzet, deze keer van Sergio Gomez vanaf de andere kant, verscheen Zirkzee opnieuw op het scorebord, 4-1.

Geen Stroeykens of Arnstadt

De wedstrijd leek uitermate geschikt om nog wat extra jeugdspelers een kans in de eerste ploeg te geven, maar Kompany gaf er de voorkeur aan de meer ervaren leden van zijn selectie op het veld te houden. De trainer klaagde al vaker over het feit dat hij dit seizoen opnieuw met een grotendeels nieuwe groep moet werken en moet daarom automatismen kweken belangrijker hebben gevonden dan Sardella, Stroeykens of Arnstadt in te brengen bij de rust. Nu kwam Mykhaylichenko in de plaats van Murillo.

Tegen die ervaren jongens bleef RAAL na rust eenvoudiger overeind. Er waren wel kansen, voor Zirkzee, Refaelov en Sergio Gomez, maar die waren minder goed uitgespeeld dan die in de eerste helft.

Na 73 minuten bracht Kompany Raman en Ait El-Hadj. Olsson verliet het veld terwijl hij naar zijn lies greep. Raman was bijna meteen trefzeker. Op aangeven van Refaelov mocht hij twee keer aanleggen, de tweede keer was goed voor de 1-5. En het was nog niet afgelopen, want amper 6 minuten later bediende Zirkzee Refaelov, die vanaf een meter of 5 van het doel eenvoudig de 1-6 in het doel legde.

Met Sardella de laatste tien minuten alsnog in de ploeg sleepte de wedstrijd zich naar het einde. Beide ploegen geloofden het wel, het resultaat stond toch al vast. In de slotminuut deed Hoedt er met een vrije trap nog eentje bij, 1-7. La Louvière had voor het eerst in jaren weer een memorabele voetbalavond en Anderlecht gaat door naar de achtste bekerfinale.