© Photonews

RSC Anderlecht geeft in slotminuut zege tegen Eupen uit handen

27/09/2020

Ook op de zevende speeldag is RSC Anderlecht er niet in geslaagd de drie punten thuis te houden. Tegen Eupen gaf het zondag in de slotminuut de zege uit handen. Sambi Lokonga had paars-wit in de 71e minuut op voorsprong gezet met een heerlijke pegel, maar in de 90e minuut trapte Julien Ngoy de 1-1 eindstand tegen de netten.

Tegen de bezoekers uit Eupen maakte Anderlecht geen onuitwisbare indruk in het Lotto Park. De eerste helft werden er eigenlijk geen kansen afgedwongen. Anderlecht had wel als excuus de corona-uitbraak die de club teistert. Onder andere Vlap, Zujl en Verschaeren zitten een quarantaine uit na een positieve test. Bovendien ontbrak draaischijf Trebel met een lichte blessure. Daardoor mocht Mustapha Bundu, overgekomen van het Deense Aarhus, voor het eerst starten.

Eupen, al vier weken niet meer verloren, rekende op de counter. Ondanks de dominantie van paars-wit had Eupen net voor rust op voorsprong kunnen komen, Knowledge Musona miste echter een opgelegde kans, na een misverstand tussen Derrick Lucassen en Marco Kana.

Van Crombrugge redt de meubelen

De tweede helft bracht meer spektakel. In de 56e pakte Adriano geel na een zware trap op de onderkant van zijn schoen op de kuit van Sambi Lokonga, dat had ook rood kunnen zijn. Diezelfde Braziliaan, ex-Barcelona, liet ook zijn meerwaarde zien voor de Belgische competitie. Met een fantastische schicht in de 68e minuut zorgde hij voor het eerste doelgevaar in de tweede helft. Hendrik Van Crombrugge redde twee keer knap, eerst op het schot zelf en dan op de herneming van Julien Ngoy.

Geen minuut later brak Sambi Lonkonga dan toch de wedstrijd open via een schot na een kort genomen corner (71e). Lokongo, die na de wissel van Marco Kana net een rij achteruit was geschoven op middenveld, maakte zo zijn eerste doelpunt voor Anderlecht. Het supertalent was eventjes uit de gratie verdwenen van trainer Vincent Kompany, maar is sinds vorig week weer encontournable op het middenveld van Sporting.

Ex-Anderlecht speler Musona reageerde meteen met een schot van ver. Van Crombrugge stond op de juiste plaats. Eupen bleef drukken en bij Anderlecht vloeide het vertrouwen weg. Zo kon Julien Ngoy toch nog scoren nadat Lucassen in de fout ging op een voorzet.

Vierde gelijkspel al

Anderlecht is nog altijd ongeslagen, maar kon nog maar drie keer winnen. Zondag speelde het een vierde keer gelijk. Het liet zo de tweede plaats in de stand liggen. Met 13 punten zijn de troepen van Vincent Kompany vierde, op vijf punten van Charleroi, dat zondagavond op het veld van Moeskroen probeert zijn maximum te behouden. Eupen staat met 8 punten op de twaalfde plaats.