| Bengaals vuur in het Anderlechtvak op Sclessin.

RSCA aanvaardt boete, maar wil niet zonder publiek spelen

© Belga
25/04/2019
Updated: 25/04/2019 17.15u

RSC Anderlecht heeft zich donderdag ter zitting van de Geschillencommissie Hoger Beroep enkel verzet tegen de match achter gesloten deuren die paars-wit na de gestaakte Clasico boven het hoofd hangt. "Die sanctie is excessief en schaadt onze economische belangen", aldus advocaat Luc Deleu. "Het waren ook niet onze supporters die verantwoordelijk zijn voor de stillegging van de match tegen Standard."

RSC Anderlecht wordt vervolgd op basis van het rapport van ref en match delegate, nadat supporters uit het bezoekersvak de topper in Luik hadden gesaboteerd. Tot drie keer toe vielen er vanuit de paars-witte tribunes vuurpijlen op het terrein. Ondanks twee waarschuwingen - via de stadionomroeper en na een tijdelijke stillegging - keerde de rust niet terug, waardoor Lambrechts conform het veiligheidsprotocol de match na een halfuur afblies bij een 2-0 stand.

Het Bondsparket eiste bovenop de 5-0 forfaitnederlaag voor RSCA ook een boete van 5.000 euro, een thuiswedstrijd achter gesloten deuren en twee alternatieve straffen die de supporters moeten sensibiliseren.

Ter zitting van de Geschillencommissie Hoger Beroep meldde advocaat Luc Deleu dat RSCA akkoord gaat met alle straffen, behalve met de match achter gesloten deuren. "Omdat de sanctie excessief is en snijdt in de economische belangen van de club", aldus Deleu, die meldde dat een thuismatch Anderlecht telkens tussen 1,26 miljoen euro (niet G5-club) en 1,37 miljoen euro (G5-club oplevert).µ

Buitenlandse hooligans

Volgens de Brusselaars zijn de supporters die met vuurpijlen en rookbommen gooiden op Sclessin immers geen Anderlecht-fans, maar hooligans uit het buitenland. "We hebben onze stewards en spotters actief laten zoeken, maar niemand van de heethoofden werd herkend. Nochtans kennen zij onze fans. Deze acties behoren niet tot de cultuur van Anderlecht, haar supporters en zelfs niet haar harde kern. We kunnen het niet bewijzen, maar zijn er vrij zeker van dat de heethoofden geen Anderlecht-supporters waren", zei Deleu tijdens zijn pleidooi.

Volgens de advocaat van Anderlecht zou een match achter gesloten deuren onrechtvaardig zijn. "Die straf gaat voorbij aan de doelstelling ervan, want Anderlecht kon niet meer doen om de incidenten - die we zwaar afkeuren - te vermijden. Door deze sancties op te leggen geeft u die 10 of 20 hooligans ook wat ze willen. Zij lachen in hun vuistje, maar de 20.000 goede supporters, de hele werking en de voetballiefhebber worden onterecht gestraft."

Dubbel zoveel stewards

Volgens de huisadvocaat kon Anderlecht, dat jaarlijks zo'n ruim 1 miljoen euro spendeert aan de veiligheid, niet meer doen om deze incidenten te vermijden. "RSCA kan niet leven met dit soort gedrag. We hebben altijd maatregelen genomen opdat de veiligheid van de supporters in elk geval door eigen nalatigheid niet in het gedrang zou komen. Dit is dan ook de allereerste keer dat RSCA voor zo'n zware feiten voor deze commissie moet verschijnen", aldus Deleu, die stelt dat zo'n ongeregeldheden in eigen stadion nooit zouden kunnen plaatsvinden. "Omdat we daar over een gesofisticeerd camerasysteem beschikken om er de heethoofden uit te plukken. Maar op Sclessin hebben we de regie van de veiligheid niet in eigen handen."

Deleu stelde bondsprocureur Wagner meermaals de vraag wat RSCA nog meer kan doen. "Waarin schieten wij tekort?", vroeg hij. "Het veiligheidsoverleg is perfect nagekomen, we hebben via de Liaison Officer en Michael Verschueren meerdere malen contact met onze supporters, en ook het verslag van de match delegate was positief. We stuurden 38 stewards, waarvan twee professionele, naar Sclessin. Dat zijn er dubbel zoveel als gebruikelijk. Deze mensen zijn heel goed opgeleid en weten hoe ze met de harde kern moeten omgaan. Het probleem hier was dat ze de heethoofden niet konden identificeren."

RSC Anderlecht verwees ook naar de uitspraak van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) in 2017. De laatste Belgische wedstrijd die definitief gestaakt werd, was immers de Waalse derby tussen Charleroi en Standard op 4 december 2016. De clash in het Stade du Pays werd toen stilgelegd bij een 1-3 voorsprong voor Standard en nooit meer verder afgewerkt. Geen van beide clubs kreeg toen punten, omdat beide clubs verantwoordelijk werden gehouden voor de incidenten. In eerste aanleg kreeg Standard ook twee matchen achter gesloten deuren opgelegd, maar die werden via het BAS geschrapt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni