RSCA-coach Ariël Jacobs schrijft 'Tegen de stroom in'

Laurent Vermeersch
© brusselnieuws.be
22/10/2010
Tot verbazing van velen schopte de ‘brave’ Ariël Jacobs (57) het in 2007 tot sportieve baas van RSC Anderlecht. De Diegemnaar heeft nu een boek uit. Meer dan een biografie is 'Tegen de stroom in' een uiteenzetting over zijn visie op de sport en het trainerschap.

Wie wil graven in het privéleven van de man Ariël Jacobs, zal aan dit boek niet veel hebben. Zijn passie voor de motor, zijn opleiding als vertaler of zijn verleden als ambtenaar bij de Permanente Vertegenwoordig van België bij de Navo komen amper aan bod. Alleen wanneer hij schrijft zich schuldig te voelen omdat hij het voetbal te vaak liet voorgaan op zijn gezinsleven, laat Jacobs even in zijn ziel kijken.

Tegen de stroom in is dus vooral een voetbalboek. Aan de hand van anekdotes en sleutelmomenten in zijn carrière schetst Jacobs zijn visie op het voetbal en het werk van een trainer. De focus ligt vooral op de relatie van een coach met zijn spelersgroep, zijn staf, het clubbestuur en de media. Getuigenissen van onder meer voorzitter Roger Vanden Stock, ster­speler Mbark Boussoufa en journalist Frank Raes vervolledigen het portret van de vakman die Ariël Jacobs ontegensprekelijk is.

Jacobs gaat in op de rivaliteit met Standard, de beenbreuk van Wasilewski, zijn moeilijke relatie met voorganger Frank Vercauteren en zijn vermeende cynisme. Maar vooral over de opleiding van en het omgaan met jonge talenten zet hij graag een boompje op. Lang voor hij succes oogstte met Romelu Lukaku, was hij dan ook al jeugdcoach bij de Belgische voetbalbond. Dat de starre hiërarchie van het Belgisch voetbal geen oren had naar zijn hervormingsvoorstellen, zit hem nog altijd hoog.

Vooroordelen
Dat Jacobs als titel Tegen de stroom in koos, heeft te maken met de vooroordelen waar hij bijna heel zijn carrière lang mee te maken kreeg. Jacobs was in zijn jonge dagen een gevreesde spits bij Diegem Sport, maar voetbalde nooit op het allerhoogste niveau - en dan word je in eerste klasse niet makkelijk serieus genomen. Bovendien kreeg hij al snel het etiket van 'professor' en 'theoreticus' en werd hij verweten te braaf te zijn en geen charisma te hebben.

Dat Jacobs uiteindelijk toch succes boekte als trainer in eerste klasse, eerst bij het toenmalige RWDM en bij La Louvière, later bij voetbalgrootmacht Anderlecht, bewees zijn gelijk. Toch rekent Jacobs in zijn boek met niemand af. Ondanks het succes is hij altijd zijn respectvolle en waardige zelf gebleven.

Ariël Jacobs en Jan Mosselmans, Tegen de stroom in, uitg. Borgerhoff & Lamberigts, 222 blz., 21,50 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni