| Bogdan Mykhaylichenko met een vlag van Oekraïne na de wedstrijd tegen Antwerp afgelopen weekend

RSCA-linksachter uit Oekraïne : 'Op het veld kan ik de miserie een beetje vergeten'

KVDP
© BRUZZ
19/03/2022

Denken aan stoppen doet Anderlecht-verdediger Bogdan Mykhaylichenko niet, ondanks de oorlog in zijn thuisland. Het voetbal biedt net wat mentale steun, vertelt hij in een interview over de oorlog. "In het begin was het moeilijk, maar het is net dankzij het voetbal dat ik er een beetje bovenop kom."

De oorlog in Oekraïne raakt ook enkele voetballers in de Jupiler Pro League rechtstreeks. Naast Edouard Sobol van Club Brugge en AA Gent-aanvaller Roman Bezus ook RSCA-linksachter Bogdan Mykhaylichenko. Hij draagt sinds begin vorig seizoen een paars-wit shirt, maar sinds enkele weken zijn zijn kleuren in de eerste plaats blauw-geel. "Als ik word opgeroepen ben ik klaar om te vechten voor mijn land", zegt hij in een interview met Het Laatste Nieuws.

Zijn familie verblijft momenteel in zijn geboortestad Boryspil, vlakbij Kiev in het zuidoosten van de hoofdstad. "Om de drie uur zoek ik contact om te horen dat alles in orde is. Mijn moeder en mijn tante zouden naar de familie van mijn vriendin kunnen, dichter tegen de Poolse grens. Mochten ze in Polen geraken ga ik ze meteen ophalen", vertelt de Oekraïense verdediger in het dubbelinterview met zijn begeleider en RSCA-jeugdtrainer Oleg Iachtchouk.

Oekraïners in het buitenland

Bogdans broer en vader moeten ter plaatse blijven om eventueel te vechten, net als alle Oekraïense mannen tussen achttien en zestig jaar. Of Oekraïne ook alle mannen in het buitenland gaat terugroepen is nog niet duidelijk. Twee weken geleden waren er volgens het Oekraïense ministerie van Defensie al 66.000 mannen op eigen initiatief teruggekeerd uit het buitenland om te vechten.

"Hoe dat concreet gaat met die oproepingen voor Oekraïners in het buitenland weten wij op dit moment niet", zegt Iachtchouk, die ook tien jaar voor Anderlecht gevoetbald heeft.

'Miserie vergeten'

In sommige Europese voetbalcompetities, onder meer in Spanje, zijn sommige Oekraïense spelers tijdelijk gestopt met voetballen. "Ik zou het vroeger denk ik niet gekund hebben, voetballen onder deze omstandigheden", zegt Oleg Iachtchouk daarover.

Mykhaylichenko: "In het begin was het moeilijk, maar het is net dankzij het voetbal dat ik er een beetje bovenop kom. De momenten dat ik op het veld sta zijn de momenten dat ik de miserie een beetje kan vergeten."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni