RSCA probeert via BAS match achter gesloten deuren te ontlopen

© Photonews

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) zal zich op donderdag buigen over de sancties voor RSC Anderlecht, naar aanleiding van de gestaakte play-offwedstrijd vorig seizoen op bezoek bij Standard op 12 april. De openingsmatch tegen KV Oostende in het nieuwe Lotto Park komt niet in gedrang. "Indien de sanctie opgelegd in eerste aanleg wordt bevestigd, is het zo dat het gaat om de eerste wedstrijd vijftien dagen na de uitspraak van het BAS", aldus RSCA-woordvoerster Marie Verbeke.

Een boete van in totaal 6.000 euro, waarvan 1.000 uit een voorwaardelijke straf, de 5-0 forfaitnederlaag, een verplichte sensibiliseringscampagne en op de koop toe ook nog een match achter gesloten deuren. De gevolgen van de definitief gestaakte Clasico van 12 april op het veld van Standard zijn immens voor RSCA. Nochtans had huisadvocaat Luc Deleu uitvoerig uitgelegd aan de drie zetelende rechters van de Geschillencommissie Hoger Beroep dat de boosdoeners niet eens eigen supporters waren.

Beroep tegen match achter gesloten deuren

Paars-wit kon alle straffen slikken, maar niet de match achter gesloten deuren. Daardoor zouden de Brusselaars bij de start van het nieuwe seizoen ruim 1,2 miljoen euro in rook zien opgaan. RSC Anderlecht besliste dan ook in beroep te gaan en de zaak aanhangig te maken bij het BAS.

"RSCA heeft het voorwerp van het beroep beperkt: RSCA tekent enkel beroep aan tegen de wedstrijd achter gesloten deuren", aldus Verbeke. Het arbitragehof leidt het beroep donderdag in. De zitting start om 13.30. Paars-wit zal vertegenwoordigd worden door meester Luc Deleu, stadionverantwoordelijke Bert Van der Auwera en legal counsel Sander Duriau.

Precedent

RSC Anderlecht voelt zich gesterkt door een uitspraak van het BAS in 2017. De laatste Belgische wedstrijd die definitief gestaakt werd, was immers de Waalse derby tussen Charleroi en Standard op 4 december 2016.

De clash in het Stade du Pays werd toen stilgelegd bij een 1-3 voorsprong voor Standard en nooit meer verder afgewerkt. Geen van beide clubs kreeg punten, omdat ze verantwoordelijk werden gehouden voor de incidenten. In eerste aanleg kreeg Standard ook twee matchen achter gesloten deuren opgelegd, maar die werden via het BAS geschrapt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?