RSCA-voorzitter Vandenhaute krijgt speciaal mandaat van Pro League

© PhotoNews

Wouter Vandenhaute krijgt samen met de CEO van Club Brugge Vincent Mannaert een "speciaal mandaat" van de Pro League om orde op zaken te stellen in het Belgische voetbal na een woelige periode. "Het voetbal heeft alle knowhow vandaag absoluut nodig. Het is belangrijk om nu dan ook de krachten te bundelen en de rangen te sluiten", zegt de voorzitter van RSC Anderlecht.

Met dit tijdelijke mandaat, dat tot 30 juni loopt, moeten Vandenhaute en Mannaert mee de toekomst van het Belgische voetbal voorbereiden. In de eerste plaats moet het mandaat leiden tot een herstel van vertrouwen in het vaderlandse voetbal, zowel intern als extern.

"Ik aanvaard de trekkersrol en ben blij dat ik op de steun van Vincent kan rekenen in dit complexe proces", aldus Vandenhaute. "Het voetbal heeft alle knowhow vandaag absoluut nodig. Het is belangrijk om nu dan ook de krachten te bundelen en de rangen te sluiten. Ik voel de absolute wil bij een groot deel van mijn collega's om de weg naar een transparanter en deugdelijk bestuur consequent verder te bewandelen. Liever dan als een witte ridder ernaast of erboven te gaan staan, wil ik meehelpen om ons voetbal van binnenuit verder te moderniseren en te verbeteren."

"Op vlak van jeugdopleiding zijn we vandaag een voorbeeld voor veel andere voetballanden en de ambitie om ook qua infrastructuur grote stappen te zetten, is meer dan ooit aanwezig", vervolgt de preses van paars-wit. "We moeten nu proberen om het maatschappelijke draagvlak, dat we voor een deel zijn kwijtgespeeld, terug te winnen."

Ontslag CEO

De Raad van Bestuur van de Pro League aanvaardde maandag ook het ontslag van CEO Pierre François, die op post zou blijven tot de aanstelling van de nieuwe CEO maar nu zelf aangaf die weg vroeger te willen vrijmaken.

"Ik heb gedurende deze zeven jaren alles gegeven voor het Belgische voetbal en was bereid om de continuïteit te garanderen tot de komst van mijn opvolger, maar met het speciale mandaat van Wouter Vandenhaute en Vincent Mannaert is dit niet langer noodzakelijk", reageert François.

"Een nieuw proces is ingezet en ik wil me niet vastklampen aan een mandaat als de volgende generatie het heft in handen neemt. Ik ben blij en trots dat ik het Belgische voetbal al die jaren heb mogen dienen en ik blijf ook in de toekomst ter beschikking met raad en daad. Het is nu nog te vroeg om de balans op te maken van deze zeven jaren, maar ik ben er zeker van dat ze positief zal doorhellen. Ik wil graag elk van de bestuurders bedanken voor hun steun. Ik hou er vooral aan om mijn team te bedanken voor hun competentie en loyauteit."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?