RSCA weg uit Astridpark

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
18/04/2007
De beslissing over een nieuw voetbalstadion voor Royal Sporting Club Anderlecht (RSCA) zit in de laatste rechte lijn. Het is kiezen tussen Neerpede of het ABX-terrein. De Anderlechtse burgemeester Jacques Simonet (MR) wil volgende week de knoop doorhakken.

De saga over een nieuw sta­dion doet nu al even de ronde, maar RSCA is het wachten moe en ook burgemeester Jacques Simonet wil nu snel een beslissing. Dinsdag vond topoverleg plaats tussen gemeente en club over de inplanting van een nieuw voetbalstadion. Een beslissing is er nog niet, maar Simonet kondigt aan dat op basis van een ultieme vergadering volgende week dinsdag de knoop zal worden doorgehakt.

Het plaatje is op het eerste gezicht eenvoudig: burgemeester Simonet en de erevoorzitter van de club, Roger Vanden Stock, zijn voorstander van een nieuw stadion in Neerpede. Er is al het jeugdopleidingscentrum van de club, er is ruimte te over voor een stadion van 50.000 plaatsen, parkeerplaats en - waarom niet? - een shopping mall, en het is, zo vlak aan de Ring rond Brussel, goed bereikbaar. RSCA zegt het geld voor het nieuwe stadion (200 miljoen euro) te kunnen leveren en hoopt
er ten laatste in 2012 een eerste
wedstrijd te kunnen spelen.

Het idee om het stadion aan het Astridpark open te houden, is al enkele maanden geleden opgegeven. RSCA wil koste wat het kost uitbreiden, met 15.000 zitjes. Zelfs al is dat technisch haalbaar, de buurt kan dat extra volk niet langer slikken. Voor elke 'grote' match moet de politie nu al in staat van paraatheid worden gebracht.

Toch is Neerpede om verschillende redenen gecontesteerd. Het is het laatste stukje groen in Anderlecht en het heeft nog het landelijke karakter van het nabijgelegen Pajottenland. De buurtcomités morren, een petitie van oppositieraadslid Walter Vandenbossche (CD&V) tegen een nieuw RSCA-stadion in Neerpede overtuigde 2266 misnoegden. En ook de meerderheidspartij PS liet in maart bij monde van schepen Fabrice Cumps (PS) weten dat een nieuw stadion in Neerpede voor de PS uitgesloten is.

De gemeente is op zoek gegaan naar een alternatieve locatie en heeft die mogelijk gevonden aan het Klein Eiland, waar het logistiek centrum ABX (ex-NMBS) is gevestigd. Het is echter nog maar de vraag of dat spoor au sérieux te nemen is. Bij ABX (intussen overgenomen door General Logistics Sys­tems, GLS) vallen ze alvast uit de lucht. "Een stadion aan ons sorteercentrum? Dat is het eerste wat we ervan horen. Er is hier hoogstens plaats voor een sportveldje voor een caféploeg. En neen, we hebben geen verhuisplannen," zegt de woordvoerder van GLS, die er verder niets over kwijt wil.

Eric Tomas, PS-kopman in Anderlecht, geeft toe dat een delocalisatie van ABX niet aan de orde is, maar hij denkt dat daar wel een mouw aan te passen is. "Voor zo'n omvangrijk project kan altijd onderhandeld worden. Als minister van Economie heb ik dat voor de uitbreiding van Volkswagen Vorst ook moeten doen."

Hoedanook, als burgemeester Simonet bij zijn standpunt blijft en hij een nieuw stadion in Neerpede plant, dan zal hij de PS mee moeten hebben. Eric Tomas laat niet in zijn kaarten kijken. "We zullen zien of we onze kiezers ervan kunnen overtuigen."

Als de socialisten het been stijf houden en het idee-Neerpede in de prullenmand verdwijnt, dan komt het dossier vreemd genoeg in handen van... het Brussels Gewest. RSCA zal dan buiten de gemeentegrenzen moeten zoeken en botst dan als vanzelf op de Stad Brussel, de Koninklijke Voetbalbond én Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD), die samen vragende partij zijn voor een groot nieuw multifunctioneel stadion, al dan niet aan de Heizel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni