RWDM begint aan nieuw seizoen: grote ambities, grote vraagtekens

© Photonews
| RWDM was afgelopen zomer een bouwwerf. Als klap op de vuurpijl werd trainer Brncic (rechts op foto) vlak voor de competitiestart ontslagen en vervangen door Vanderbiest.

Vanavond begint RWDM aan het nieuwe seizoen: Dender komt op bezoek in het Edmond Machtensstadion. De verwachtingen in Molenbeek zijn hoog gespannen, maar na een woelige voorbereiding – inclusief een last-minute trainerswissel – is het maar de vraag of de ploeg klaar is om de steile verwachtingen in te lossen.

De snelle opmars van het vernieuwde RWDM – twee titels op drie jaar tijd – viel afgelopen seizoen enigszins stil. Een 8ste plaats in het eerste seizoen in eerste amateurklasse is op papier geen slechte prestatie. Toch bleef Molenbeek op zijn honger zitten, nadat de eindronde lange tijd in zicht bleek. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen bleven de twijfels: RWDM geraakte slechts met moeite voorbij provinciale en amateurploegen.

De blamage op het veld van reeksgenoot Dessel betekende het einde van het bekeravontuur, en meteen ook het einde van het Drazen Brncic-tijdperk. Hij werd afgelopen week vervangen door clubicoon Frederik Vanderbiest.

Thierry Dailly
© Michel Oosters
| Dailly mikt met een sterk vernieuwd RWDM op een plek in de top-4, en dus de eindronde.

De terugkeer van Vanderbiest naar de club van zijn hart zorgt ongetwijfeld voor een vernieuwd enthousiasme. De kans is dan ook reëel dat de abonnementenverkoop nog een extra boost krijgt: voorlopig zijn er zo’n 1.100 seizoenskaarten de deur uit, maar voorzitter Thierry Dailly hoopt op meer.

Dailly behoedt zich voor straffe uitspraken wil echter niet gezegd hebben dat zijn club de titel ambieert: meestrijden voor de top-4 is de officiële doelstelling. Van de degradant uit eerste klasse B, Tubize, hoeft RWDM wellicht niets te vrezen. De concurrentie aan de top van het klassement zal wellicht eerder van Deinze, Seraing of Lierse komen.

Vreemde timing

Met de trainersstunt is de twijfel na de woelige voorbereiding enigszins weggenomen, maar de timing doet vragen rijzen. Waarom Brncic niet meteen na het seizoen vervangen, in plaats van hem nog een hele voorbereiding lang te laten aanmodderen? Dailly ontwijkt de vraag enigszins, maar het is toch een probleem dat Vanderbiest welgeteld twee dagen de tijd kreeg om de wedstrijd tegen Dender voor te bereiden.

Voor Vanderbiest zelf hoeft dat geen probleem te zijn: “Ik heb al een ploeg in mijn hoofd. De meeste spelers ken ik al, ik heb nog met of tegen een aantal jongens gespeeld. En Mathieu Cornet, die op een zijspoor zat bij KV Mechelen, is op mijn aanraden naar hier gekomen – nog voor ik zelf wist dat ik hier trainer zou worden.”

Dailly spaarde kosten noch moeite om een nieuwe, competitieve ploeg op te bouwen die kan meestrijden voor de titel. Hij haalde spelers met ervaring in hogere reeksen, zoals Joeri Dequevy (OH Leuven, ex-Antwerp en -Lierse), Benjamin Delacourt (vorig seizoen nog basisspeler in eerste klasse A bij Cercle Brugge), Jarno Libert (OH Leuven) en Cornet.

Brede kern, maar niet gebalanceerd

Op papier lijkt RWDM voldoende gewapend om de strijd aan te gaan in eerste amateurklasse. Dailly haalde versterkingen in alle linies. De kern lijkt breed genoeg, al is ze niet altijd even gebalanceerd: Dailly lijkt centrale middenvelders van het type 6 en/of 8 te verzamelen (nieuwkomers Massengo, Vanwildemeersch en Libert, naast de anciens Liard en de weliswaar langdurig geblesseerde Mabika). Anderzijds heeft hij nauwelijks wisselmogelijkheden voor de blessuregevoelige broertjes Anthony en Geoffrey Cabeke op de rechts- en linksachterposities.

Ook in aanvallend opzicht zijn de mogelijkheden beperkt: Cornet is op papier een stevige aanwinst, maar hij mist wedstrijdritme. De van Eupen overgekomen Moussa Diallo is na amper twee maanden alweer vertrokken, en Jean-François Mbuba is sinds vorig seizoen nog maar een schim van de goalgetter die hij in de jaargang 2017-18 was. De kans is reëel dat Vanderbiest opnieuw zal moeten rekenen op sterkhouder Anthony Bova voor de doelpunten. Hij legde een aanbod van Virton (eerste klasse B) naast zich neer en tekende recent nog bij in Molenbeek.

RWDM plant om in de laatste dagen van de transfermarkt nog enkele versterkingen binnen te halen. “We zoeken nog twee of drie opportuniteiten. Eén of twee backs en misschien nog een winger. Mijn komst kan misschien voor een doorbraak zorgen in enkele transferdossiers”, bekent Vanderbiest. De naam van de ervaren Julien Gorius circuleert al langer in de wandelgangen, maar hij komt waarschijnlijk niet, bevestigt Dailly: “Ik moet ook wat op ons budget letten, en hij is toch al 35 jaar oud”, aldus de voorzitter.

Factor-Vanderbiest

En er is natuurlijk de factor-Vanderbiest: ervaring op het hoogste niveau, maar zijn verwezenlijkingen als trainer waren vooralsnog geen groot succes. “Maar ik heb op voetbalgebied wel heel wat opgestoken als assistent van Wouter Vrancken bij KV Mechelen. Hij ook van mij, trouwens”, merkt hij zelf op. Vechtlust primeert bij Vanderbiest nog altijd op technisch vernuft.

De nieuwe trainer heeft alvast een systeem in zijn hoofd: “Ik hanteer bij elke club waar ik kom hetzelfde systeem: een viermansverdediging, en een focus op snel en verticaal voetbal. Geen kick & rush, er mag wel degelijk gevoetbald worden. We hebben genoeg spelers die technisch onderlegd zijn. Maar ik word niet al te wild van te veel breedtepassen achteruit. Daar krijg je in deze reeks de tijd niet voor. We gaan proberen zo hoog mogelijk druk te zetten. En dan rekenen we op het vernuft van Dequevy, Bova en Napoleone, en de stootkracht van Cornet.

ANTHONY_BOVA_RWDM
© Michel Oosters
| Anthony Bova moet opnieuw voor de doelpunten zorgen.

Het feit dat Vanderbiest nog altijd als een verliefde puber over 'zijn' RWDM praat, zal er wellicht voor zorgen dat het dit RWDM 2.0 wellicht niet aan enthousiasme zal ontbreken. Bovendien kreeg Vanderbiest de kans om zelf zijn trainersstaf samen te stellen, en hij koos voor assistenten met wie hij al jaren een hechte band heeft: ook dat bevordert de cohesie.

Toch staat hij voor een moeilijke opdracht, met na Dender al meteen topmatchen tegen Lierse en Deinze. Zowel Dailly als Vanderbiest zelf prediken wat geduld om de mayonaise te laten pakken. “Ik ken het reilen en zeilen hier: het is geen gemakkelijke club, met een moeilijk publiek. Maar er is één voordeel: zolang je alles geeft en de truitjes nat zijn, zijn de supporters zeer vergevingsgezind", besluit de nieuwe trainer.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?