RWDM-fans boycotten Zwanzederby: 'Union heeft geen respect voor ons'

Vorig jaar trok de derby ruim 6.000 toeschouwers naar het Edmond Machtensstadion in Molenbeek

Ruim 700 hondstrouwe RWDM-supporters zullen niet hun vaste plek innemen op de tribunes van het Edmond Machtensstadion deze vrijdagavond. Dan staat de Zwanzederby tegen Union gepland, maar de Molenbeekse fans weigeren nog langer de vriendenmatch te steunen. "Omdat het geen vriendenmatch meer is", zegt Joël Leclercq van de supportersfederatie. "Union heeft geen respect voor ons."

De Zwanzederby of Derby de la Zwanze tussen RWD Molenbeek en Union Sint-Gillis is een vriendenmatch, zoals dat heet. Een wedstrijd tussen twee bevriende clubs die tijdens de winterpauze toch het matchritme willen aanhouden. Alleen, dit jaar is de vriendschap ver zoek, zo vindt de supportersfederatie van RWDM die zeven fanclubs telt, samen goed voor 700 à 800 supporters.

"Er is geen vriendschap meer", zegt Joël Leclercq van de federatie. "Union en haar supporters hebben geen respect voor ons. Ze beledigen ons en maken ons voortdurend zwart. Tot op zekere hoogte hoort dat bij de rivaliteit, maar als men ons voor voleurs uitmaakt, gaat het te ver."

Ook zouden de Unionsupporters volgens Leclercq bevriende fans uit Luik uitnodigen om mee vanuit hun zitvak vijandige spreekkoren richting Molenbeekse fans te roepen. Hij vreest zelfs schade aan het stadion en oproer voor en na de match.

Misgelopen inkomsten

De federatie heeft nu besloten niet deel te nemen aan de derby, geeft hij aan. Leden wordt opgeroepen geen kaartje (10 euro) te kopen en weg te blijven. "Wel zullen we naar de bars en restaurants in de stadionbuurt gaan, zoals gewoonlijk. Zij mogen niet de dupe zijn. Maar we weigeren nog langer deel te nemen aan deze match waaraan Union enkel deelneemt voor het geld", meent hij.

Beide clubs verdienen namelijk aan de ticketverkoop. Ze delen de inkomsten onderling, maar doorgaans zijn er meer fans van RWDM dan Union aanwezig. Als alle fanclubleden langs Molenbeekse kant wegblijven gaat dat om zo'n 7000 tot 8000 euro, te delen door twee. Ook de eigen club, RWDM, verliest dus aan deze zaak. "Maar het is geen actie tegen ons bestuur", benadrukt Leclercq. "De volgende match zijn wij terug op post."

Galawedstrijd

De Zwanzederby wordt aangekondigd als een galawedstrijd. Een match met een roemrijk verleden tussen twee eertijdse voetbalgrootheden. Sinds beide clubs in lagere regionen uitkomen, is er van een ontmoeting in competitieverband geen sprake. In 2015 werd de derby nieuw leven in geblazen, en trok meteen 6.000 fans naar het Dudenpark, thuisbasis van Union. De tweede editie vorig jaar wist ongeveer evenveel toeschouwers te trekken. Dit jaar zullen dat er, als de oproep tot boycot gevolgd wordt, alleszins minder zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?