| Mickaël Biron viert samen met de fans van RWDM het eerste van zijn twee doelpunten.

RWDM heeft eerste overwinning in de hoogste klasse te pakken

05/08/2023

Een week na de afstraffing tegen RC Genk heeft RWDM voor het eerst sinds zijn terugkeer in de hoogste voetbalklasse gewonnen. Zaterdagavond bracht een vroege tegentreffer de ploeg van trainer Caçapa niet van de wijs. RWDM sloeg net voor en net na de rust terug en hield daarna de controle over het duel tegen OH Leuven: 1-2. Mickaël Biron, de aanvaller uit Martinique, scoorde beide Brusselse doelpunten.

Overheerste een week geleden nog de vertwijfeling na de openingswedstrijd tegen vice-kampioen Racing Genk, zaterdagavond toonde de nieuwkomer in eerste klasse zijn veerkracht. Onder regie van de 34-jarige Fransman Xavier Mercier, in een recent verleden nog aan de slag bij OH Leuven, veegde RWDM een vroege achterstand van het scorebord.

Claudio Caçapa, de Braziliaanse trainer die enkele dagen voor de competitiestart verrassend de plaats innam van Vincent Euvrard, veranderde nauwelijks iets aan zijn elftal. Pierre Dwomoh begon aan de wedstrijd in de plaats van Gécé. Na een eerste kans voor Biron kwam Leuven in de 19de minuut op voorsprong: het jonge talent Sagrado trapte de bal overtuigend voorbij RWDM-doelman Defourny.

RWDM leek aangeslagen, maar herpakte zich in het tweede deel van de eerste helft. Xavier Mercier, de Franse middenvelder die twee dagen voor de start van de competitie plots neerstreek in het Edmond Machtensstadion, trapte eerst nog net van buiten het strafschopgebied naar de hoek, maar doelman Cojocaru redde met een ultieme reflex. Het bleek het sein voor aanvaller Biron om de hoofdrol op te eisen. Net voor de rust werkte hij een prima voorzet van Mercier in doel, en meteen na de rust trapte hij een strafschop na handspel van Ricca gedecideerd in doel.

Na de rust probeerde OH Leuven het duel te doen kantelen, maar de inbreng van Raphael Holzhauzer, enkele jaren geleden nog op het podium bij de uitverkiezing van de Gouden Schoen, bracht weinig teweeg. De aanhang van RWDM trok met voortdurend gezang en in de stromende regen zijn ploeg mee over de streep, waardoor veel eerder dan verwacht de Brusselaars hun eerste overwinning van de nog jonge competitie mochten inschrijven.

Volgende week zaterdag ontvangt RWDM KV Mechelen. Na de even plotse als diepe crisis van net voor het competitiebegin lijkt de sfeer bij de Brusselaars met deze overtuigende zege helemaal omgebogen.