RWDM houdt Gent van overwinning en leidersplaats

01/10/2023
Updated: 02/10/2023 12.04u

RWDM heeft zondagavond op de negende speeldag van de Jupiler Pro League zijn status als taaie klant nog eens in de verf gezet. De promovendus was dit keer de boeman van Gent, dat niet verder geraakte dan een 1-1 gelijkspel en daardoor de leidersplaats liet liggen.

De Buffalo's hebben evenveel punten als leider Union (19), maar wonnen een match minder en moeten vrede nemen met de tweede plek. RWDM is met twaalf punten negende.

Gent had op bezoek in het Edmond Machtensstadion twee tegenstanders: RWDM, maar ook zichzelf. De Buffalo's hadden voldoende kansen voor een ruime zege, maar vergaten ze simpelweg af te werken. Van afstandsschoten tot binnentikkers, buiten het openingsdoelpunt van de jonge Malick Fofana (22.) vloog geen enkele kans tegen de netten.

Daar zat RWDM-doelman Theo Defourny voor een groot deel tussen, maar ook de Gentse spitsen zelf. Met name Fofana en Tarik Tissoudali, die Gift Orban en Hugo Cuypers vervingen in de spits, lieten het na af te drukken. Orban betrad ruim twintig minuten voor tijd wel het veld, maar ook hij kwam niet scoren.

RWDM was zelf evenmin kansloos. Makhtar Gueye (45.+4) zorgde met de gelijkmaker voor het laatste woord van een prima eerste helft. Vlak na de rust voorkwam Gent-doelman Paul Nardi met een uitstekende beenveeg op een schot van Shuto Abe dat de thuisploeg op voorsprong kwam.

Naarmate de tweede helft vorderde, zakte RWDM wat verder weg. De promovendus kreunde, maar overleefde uiteindelijk de kansenregen van de Buffalo's. Gueye bezorgde RWDM in het slot bijna nog de zege, maar hij mikte zijn schot net naast het doel.