Franky Van der Elst als hulptrainer van KV Oostende in 2019 (links)  en Fred Vanderbiest in het shirt van RWDM op de fandag in het stadion van RSC Anderlecht in juli 2017 (rechts)

| Franky Van der Elst als hulptrainer van KV Oostende in 2019 (links) en Fred Vanderbiest in het shirt van RWDM op de fandag in het stadion van RSC Anderlecht in juli 2017 (rechts.)

RWDM-iconen Van der Elst en Vanderbiest: ‘Bij promotie wordt gedrag eigenaar cruciaal’

JB
© BRUZZ
13/05/2023

Acht jaar na de reanimatie kan RWDM vanavond zijn ticket voor eerste klasse verzilveren. Volgens clublegenden Franky Van der Elst en Fred Vanderbiest wordt het bij een mogelijke promotie vooral belangrijk hoe daarmee omgegaan wordt. “De identiteit van de club mag niet verloren gaan.”

LIVE

Volg de ontknoping in voetbalklasse 1B vanavond via onze liveblog met sfeer en reacties vanuit het Edmond Machtensstadion.

A legend never dies. Wie rondloopt in het Edmond Machtensstadion, wordt met de regelmaat van de klok herinnerd aan de slogan van RWDM, de Brusselse legende die in 1975 de titel pakte en het in de jaren zeventig zelfs tot de halve finales van het op een na belangrijkste Europese bekertoernooi schopte, maar aan het begin van deze eeuw volledig van de voetbalradar verdween.

De club met meer levens dan een kat werd opnieuw tot leven gewekt en kan vanavond na vijftien jaren en honderden wedstrijden in de lagere voetbalregionen de ultieme prooi grijpen: een terugkeer naar de Jupiler Pro League.

“Door de vurige aanhang kan RWDM een club worden die schrik inboezemt bij teams die op bezoek komen”

Franky Van der Elst

Ervaren pionnen

“In voetbal kan alles, maar ik zie het wel goedkomen”, zegt ex-RWDM-speler Franky Van der Elst. De gewezen Rode Duivel begon in Molenbeek aan zijn profcarrière, waar hij de kleedkamer deelde met onder meer Johan Boskamp.

“Ik maakte eind jaren zeventig mijn profdebuut als invaller voor ervaren rot Johan Boskamp in de laatste wedstrijd van het seizoen, een moment dat ik me uiteraard nog goed herinner.”

Vandaag de dag is de mix van jong en oud een van de hoekstenen van het succes van RWDM, vindt Van der Elst.

“Er zijn ervaren pionnen zoals Kylian Hazard (broer van Eden Hazard, red.), Jonathan Heris en Alexis De Sart, die nog lang niet stokoud zijn en stuk voor stuk eerste klasse-ervaring hebben, gecombineerd met talent uit de poel van de nieuwe eigenaar John Textor (die naast RWDM ook Lyon, Crystal Palace en Botafogo in handen heeft, red.).

Die mix tussen spelers die het klappen van de zweep kennen enerzijds en jonge jongens anderzijds is van groot belang, aldus Van der Elst. “Dat zie je trouwens ook terug bij concurrent Beveren, de enige club die het RWDM-feest nog kan vergallen.”

Franky Van der Elst in het shirt van RWDM tijdens een wedstrijd tegen RSC Anderlecht, een foto uit het boek 'de 50 beste wedstrijden van Franky van der Elst.'

| Franky Van der Elst in het shirt van RWDM tijdens een wedstrijd tegen RSC Anderlecht, een foto uit het boek 'de 50 beste wedstrijden van Franky van der Elst.'

'Onder de indruk'

De opdracht van RWDM is simpel: even goed of beter doen dan achtervolger Beveren, dat één punt minder telt en het thuis opneemt tegen Club NXT, het beloftenteam van Club Brugge. RWDM ontvangt RSCA Futures, de beloften van Anderlecht.

Ex-RWDM-speler en -trainer Fred Vanderbiest, vandaag hulptrainer bij KV Mechelen, gaat ervan uit dat de champagne al koud gezet mag worden, maar houdt toch de klassieke slag om de arm. “Kijk maar naar Gent, dat op de laatste speeldag van de competitie hun ticket voor de Champions' Play-offs liet liggen tegen degradant Oostende."

“Al is RSCA Futures logischerwijs nog een heel jonge ploeg die ongetwijfeld onder de indruk zal zijn van de omstandigheden", vervolgt Vanderbiest. "Er zal een kolkende sfeer hangen.” Alle 9000 zitjes in het stadion zijn vanavond uitverkocht.

Vorig seizoen greep RWDM in twee barragematchen nog net naast promotie tegen toenmalig eersteklasser Seraing, maar vandaag liggen de kaarten anders.

“Toen was het van moeten tegen een ploeg die in 1A speelde, dit is toch een ander verhaal. RWDM speelt thuis, heeft getoond dat het moeilijke wedstrijden naar zijn hand kan zetten en heeft de voorbije weken een sterke reeks neergezet. RSCA Futures kon daarentegen al drie maanden geen wedstrijd meer winnen.”

"Bij promotie mag het typisch volkse van RWDM niet verloren gaan"

Fred Vanderbiest

Textor

Als de promotie straks een feit is, begint de sportieve cel van RWDM aan de tekentafel met het klassieke puzzelwerk met het oog op komend seizoen. De nieuwe eigenaar John Textor zal wellicht centen pompen in de club en zal mogelijk ook voor vers bloed uit het eigen clubnetwerk zorgen.

“Belangrijker dan de promotie is hoe ermee omgegaan wordt”, zegt Van der Elst.

“Alle ingrediënten om van RWDM een stabiele eersteklasseclub te maken zijn aanwezig, maar het gedrag van de eigenaar zal toch cruciaal worden. Het mag volgens mij zeker geen ploeg worden waar steeds meer jongens gestald worden uit andere clubs van de ploegen uit de portefeuille van de eigenaar.”

Ook Vanderbiest klinkt afwachtend. “Wie betaalt, bepaalt – zo werkt het nu eenmaal. Toch zal het voor het sportieve bestuur zaak zijn om zich zo goed mogelijk te laten omringen zodat de identiteit van de club bewaard blijft. Dat typisch volkse mag niet verloren gaan.”

Zorgeloos seizoen

Naast eigenaar Textor speelt ook voorzitter Thierry Dailly een hoofdrol – misschien wel dé hoofdrol – in de RWDM-renaissance. “Hij heeft risico’s genomen en als de promotie een feit is, zal het allemaal geloond hebben”, aldus Vanderbiest.

“Er staat een stabiele, goed roterende ploeg op het veld, en, ook niet onbelangrijk: de infrastructuur oogt goed, met een kwalitatieve grasmat. Maar natuurlijk zijn er nog werkpunten, zoals een wat professioneler oefencomplex. Stapsgewijs vooruitgang blijven boeken is de boodschap.”

Volgens Van der Elst moet RWDM bij een promotie vooral mikken op een “zorgeloos seizoen”, net zoals de recente jaren het geval was voor promovendi als OH Leuven, KV Mechelen, Beerschot, Westerlo en uitzonderlijke hoogvlieger Union bij hun eerste jaar terug op het hoogste niveau.

“Het doel moet uiteindelijk zijn om door te groeien tot middenmoter. RWDM heeft volgens mij nog een extra troefkaart: door de vurige aanhang kan het een club worden die schrik inboezemt bij teams die op bezoek komen. Wat ook goed nieuws zou zijn, is om met coach Vincent Euvrard een nieuwe jonge, ambitieuze Belgische trainer op het hoogste niveau aan het werk te zien.”

'Leven in de brouwerij'

Ook Vanderbiest kijkt reikhalzend uit naar een mogelijke comeback van RWDM in eerste klasse.

“Het is een club die meer leven in de brouwerij zal brengen dan pakweg Eupeon of Seraing. En dat drie Brusselse clubs in de hoogste afdeling te veel van het goede zou zijn, is onzin: iedereen vist wat in zijn eigen vijver. Het zou alleen maar goed nieuws voor het Brussels én Belgisch voetbal zijn.”

Vanavond rond 22.30 uur weten we of RWDM vanaf volgend seizoen opnieuw in eerste klasse voetbalt. De ontknoping is te volgen via een livecenter met sfeer en reacties op BRUZZ.be.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni