RWDM-icoon Gérard Desanghere overleden

© RSC Anderlecht
| Desanghere (l.) stond bekend om zijn uitstekende passing.

Voormalig topvoetballer Gérard Desanghere is op 70-jarige leeftijd overleden. De verdediger begon zijn voetbalcarrière bij RSC Anderlecht en speelde nadien nog voor de Brusselse clubs Racing White en RWDM. Desanghere behoorde tot de ploeg die RWDM in 1975 zijn eerste landstitel bezorgde.

Desanghere was een centrale verdediger die zijn jeugdopleiding genoot bij paars-wit. Hij kwam er in het seizoen 1969-1970 in de A-kern. Door de grote concurrentie met onder meer Pierre Hanon, Jean Cornelis, Georges Heylens en Jean Plaskie vertrok hij in 1971 naar het naburige Racing White.

Die club werd na een fusie met diverse Brusselse clubs RWDM. Met de Molenbekenaren kroonde Desanghere zich in 1975 tot landskampioen, de enige titel in de rijke geschiedenis van de Brusselse club.

Lof van Boskamp

Door zijn toenmalige RWDM-ploegmaat Johan Boskamp werd Desanghere, geroemd om zijn uitstekende passing, opgenomen in het beste Brusselse elftal ooit. Later verdedigde Desanghere, die in Jette woonde, ook de kleuren van Eendracht Aalst en Denderhoutem.

Hij werd vier keer geselecteerd voor de Rode Duivels en kwam één keer in actie. Op 18 november 1973 mocht hij dertien minuten meespelen in de WK-kwalificatiematch tegen Nederland (0-0).

Gerard Desanghere
© RSCA via Twitter
| Desanghere behoorde tot de ploeg die RWDM in 1975 zijn eerste landstitel bezorgde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?