RWDM op een zucht van promotiefinale

FVDE
20/03/2022
Updated: 20/03/2022 22.53u

Voetbalclub RWDM klopt steeds nadrukkelijker op de poorten van 1A. Zonder groots te spelen zette het zondagmiddag hekkensluiter Virton aan de kant met 3-0. Daarmee profiteert de tweede in de stand optimaal van de uitschuiver van eerste achtervolger Waasland-Beveren. Heel RWDM begint stilaan te watertanden bij het vooruitzicht aan een barrageduel met als inzet: promotie naar 1A. Daar heeft RWDM nog hooguit één zege in de resterende drie wedstrijden voor nodig.

Na het scoreloze gelijkspel in Lommel vorige week, waar een slordig RWDM vooral doelman Théo Defourny voor mocht bedanken, sloeg de twijfel even toe. De ploeg uit Molenbeek staat dan wel tweede en kan prima statistieken voorleggen, maar het spelniveau laat soms te wensen over.

Eén conclusie leek duidelijk na de verplaatsing naar Limburg: Kylian Hazard verdient na enkele snedige invalbeurten zo stilaan een basisplaats. En ook trainer Vincent Euvrard leek die mening te delen, want de jongere Hazard verdrong voor de komst van Virton Glenn Claes naar de bank.

Virton staat afgetekend laatste en kan enkel op papier nog hopen op een verlengd verblijf in 1B, maar vorige week verrasten de Luxemburgers in eigen huis wel de fiere competitieleider Westerlo, met 1-0. Het was dus oppassen geblazen voor RWDM, dat niet in diezelfde val wilde trappen. De vice-leider domineerde en controleerde de partij vanaf de eerste minuut maar wist dat overwicht niet om te zetten in vloeiend voetbal of doelrijpe mogelijkheden.

De Camargo doorbreekt de droogte

Over die eerste helft kunnen we dan ook kort zijn: er viel welgeteld één wapenfeit te noteren, maar dan wel een heel mooi. Een snelle combinatie tussen Theo Gécé en Lenny Nangis mondde uit in een heerlijke voorzet van laatstgenoemde, en oude rot Igor De Camargo dook de bal met het hoofd in doel. Nog maar het tweede doelpunt in Molenbeek voor de Braziliaanse Belg, die al een maand of twee droog stond.

Virton probeerde met veel goede wil de bakens te verzetten en kwam ook af en toe piepen aan het zestienmetergebied, maar we kregen de indruk dat de groenhemden nog urenlang hadden kunnen spelen zonder ooit de weg naar de netten te vinden. Het ontbreekt de rode lantaarn aan aanvallende slagkracht, en dat werd zondagmiddag in het Edmond Machtensstadion pijnlijk duidelijk.

Alleen maar blije gezichten na de overwinning van RWDM tegen Virton.

Een als vanouds strak georganiseerd RWDM zag de steriele aanvalsgolven van Virton graag komen, maar liet na de rust aanvankelijk na om gebruik te maken van de vele mogelijkheden op de counter.

Net zoals in vorige wedstrijden was het een tikkeltje frustrerend te moeten vaststellen dat RWDM een partij wel kan controleren, met hoge hoeveelheden balbezit als gevolg, maar een tegenstander bij de keel grijpen? Dat komt er maar zelden van. Dat het niet aan een gebrek aan kwaliteit ligt, bleek onder meer uit de vloeiende combinatie die Ephestion, Mpati en Hazard presenteerden. De bal eindigde bij De Camargo, die vanuit stand te centraal op doel besloot.

Nangis forceert de beslissing

Het was echter een kwestie van tijd vooraleer de 2-0 zou vallen. De sterke Nangis forceerde de doorbraak toen assistkoning Nicolas Rommens hem het straatje instuurde met een heerlijke dieptepass. Geholpen door knoeiwerk in de verdediging van Virton kon Nangis de bal in doel tikken en was de wedstrijd definitief beslist.

En wat bleek? Plots bleek RWDM wél in staat om aantrekkelijk voetbal op de mat te brengen. Schijnbaar bevrijd van alle druk, en uiteraard ook geholpen door een Virton dat niet langer de ambitie had om de schijn hoog te houden, voetbalde RWDM plots een stuk minder gecrispeerd en kon er zelfs een flard gallery play van af – daarbij aangemoedigd door het publiek dat stilaan begint te dromen van 1A.

Het onvermijdelijke derde doelpunt volgde toen Rommens – wie anders – een hoekschop – hoe kan het ook anders – voor doel bracht en de kopbalsterke invaller William Togui zijn vijfde competitiedoelpunt in doel buffelde. Bijna werd het nog 4-0 toen Nzuzi de bal heerlijk op de slof nam, maar zijn vizier stond net iets te hoog gericht.

Op naar drie Brusselse eersteklassers?

Een verdiende, maar al bij al zakelijke overwinning die RWDM alweer een tikje dichter bij het einddoel brengt. Vrijdag liet Waasland-Beveren al punten liggen, thuis tegen Lommel. Zo verbreedt RWDM de kloof met de Waaslanders opnieuw tot zeven punten. De titel lijkt na de overwinning van Westerlo tegen Lierse definitief buiten bereik.

De clubs in 1B komen volgend weekend niet in actie. Als Waasland-Beveren de vrijdag daarop verliest in Lierse, of RWDM zondag in en tegen Deinze kan zegevieren, is de tweede plaats een feit. Dan beslist een dubbel duel tegen de voorlaatste in 1A (momenteel is dat Seraing) of er volgend seizoen drie Brusselse clubs op het hoogste niveau voetballen – en dat voor het eerst sinds 1988, toen Racing Jet de Bruxelles zowaar in eerste klasse uitkwam.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni