RWDM op halve kracht legt leider Westerlo geen duimbreed in de weg

FVDE
25/01/2022

Met een inhaalwedstrijd had RWDM de kans om in 1B op te klimmen naar de 2de plek. Helaas bleek tegenstander Westerlo, niet voor niets leider in de reeks met een straatlengte voorsprong, een klasse te sterk. Daarmee eindigde een mooie reeks van acht wedstrijden zonder nederlaag. De vorige verliespartij van RWDM, tegen datzelfde Westerlo, dateerde al van oktober.

Met dank aan de nieuwe Amerikaanse investeerder haalde RWDM de voorbije weken zwaar uit op de transfermarkt. Vier nieuwe spelers maken hun opwachting in het Edmond Machtensstadion, vorige week maakte spits-met-naam-en-ervaring Igor De Camargo zijn wederoptreden in het stadion waar hij 17 jaar geleden doorbrak. Maar aangezien het duel tegen Westerlo een inhaalmatch was – in december werd de wedstrijd geannuleerd wegens plotse sneeuwval – moesten de nieuwkomers toekijken van aan de zijlijn.

Aanval onthoofd

Vooral in aanvallend opzicht kwam RWDM verzwakt voor de dag tegen de fiere competitieleider. Niet alleen ontbrak targetman De Camargo, ook smaakmaker Lenny Nangis moest in de tribune plaatsnemen – hij zat zijn tweede van vier schorsingsdagen uit. En de balvaste aanvallende middenvelder Thomas Ephestion is gehuurd van uitgerekend Westerlo. En in de kleine lettertjes van de overeenkomst met de Kempense club staat te lezen dat Ephestion niet mag aantreden in de onderlinge duels van beide clubs. Trainer Vincent Euvrard koos daarom voor een veelal verdedigende opstelling en leek zo resoluut voor een gelijkspelletje te gaan.

Ook Westerlo ontbrak enkele sterkhouders, maar daar was weinig van te merken. De fiere competitieleider domineerde het duel van de eerste tot de laatste minuut. Op een nauwelijks bespeelbaar veld – de Molenbeekse grasmat heeft wel al sinds jaar en dag de reputatie een akker te zijn, maar nu is het terrein in zo'n slechte staat dat een boer er zijn koeien nog niet op zou laten grazen – verweerde RWDM zich moedig, maar gaf het nooit de indruk dat het Westerlo pijn zou kunnen doen.

Niet dat Westerlo kans na kans versierde, maar de leider liet RWDM nooit ontsnappen uit zijn wurggreep. De enige verrassing van de avond was dat het 70 minuten duurde voor de geel-blauwen de score konden openen. De Slovaak Jan Bernat was de gelukkige. Hij profiteerde van slecht uitvoetballen van Florian Le Joncour. De Franse verdediger van RWDM is wel kopbalsterk, maar liet zich met de bal in de voeten dit seizoen wel al vaker op een foutje betrappen.

In de hele wedstrijd wist RWDM geen enkele kans die naam waardig bij elkaar te voetballen. Het zondagsschot van Theo Gécé voor de rust ging zo hoog over doel dat de bewoners van de naburige appartementsgebouwen voor alle zekerheid hun rolluiken hadden neergelaten, of als ze dat niet gedaan hadden, hun familiale verzekering mochten aanspreken. Ook na de 0-1 bracht een inderhaast opgezet slotoffensief weinig zoden aan de dijk, integendeel. Kyan Vaesen besliste vijf minuten voor tijd de wedstrijd definitief.

Kopzorgen

Het is in 1B al lang niet meer de vraag wie kampioen wordt. Westerlo heeft nu 10 punten voorsprong op eerste achtervolger Waasland-Beveren en heeft nog een wedstrijd te goed. RWDM laat de kans liggen om over de Waaslanders naar de tweede plaats te springen.

Wat trainer Vincent Euvrard vooral zorgen moet baren, is het feit dat het voetbal na de winterstop voorlopig te wensen overlaat. Want ook afgelopen vrijdag, toen RWDM mét De Camargo in de ploeg slechts met moeite afstand kon nemen van een fel verzwakt Lommel, dwong het nauwelijks doelrijpe kansen af. En dat is een probleem voor een ploeg die dit seizoen de promotie ambieert.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni