RWDM op zoek naar nieuwe fans en een vertrouwensboost: 'Supporteren is lijden'

MW
© BRUZZ
01/11/2023

RWDM speelt woensdagavond in eigen stadion voor de beker tegen Olympic Charleroi. Drie maanden na de putsch van eigenaar en inmiddels voorzitter John Textor hoopt de club op plaatsing voor de volgende ronde en een stoet nieuwe supporters. Een happy hour, spotgoedkope tickets en allerlei andere acties moeten twijfelaars over de streep trekken. Filmregisseur, Molenbekenaar en fan van het eerste uur Stephan Streker: "Ik heb al alles met RWDM meegemaakt, waarom zou ik vandaag gaan twijfelen?"

Een vertrouwensboost zou de ploeg goed kunnen gebruiken, want na een onverwacht sterke competitiestart, zakten de Molenbekenaren de voorbije weken naar een twaalfde plek in het klassement. Of een zestiende finale tegen een in theorie zwakkere tegenstander voor een opkikker zal zorgen is geen zekerheid, want de beker en RWDM is nooit een liefdevol huwelijk geweest. "Sinds de oprichting van de club in 1973, hebben we nooit de finale gehaald,” zegt Stephan Streker, naast filmregisseur en supporter ook een graag geziene gast in voetbaltalkshows op de Franstalige zenders.

“De beker is voor RWDM een vervloekte competitie,” zegt Streker, die de nederlaag tegen Anderlecht in de halve finale van 1994 nog altijd niet verteerd heeft. Na een brilscore op het veld van RSCA, werd het toen 2-2 in de terugwedstrijd in eigen huis. “Mijn slechtste herinnering als supporter, meer nog dan de degradatie uit eerste klasse,” stelt de Molenbekenaar, wiens eerste supporterservaring samenvalt met de eerste wedstrijd van de fusieclub vijftig jaar geleden.

Heimwee naar kampioenenjaar 1975

Praten over RWDM leidt algauw naar successen uit het verleden. “De ploeg uit kampioenenjaar 1975 was waarschijnlijk één van de beste uit de geschiedenis van het Belgische voetbal,” herinnert Streker zich. Een jaar waarin ze 92 doelpunten scoorden, met onder andere Jan Boskamp als gouden schoen in het elftal.”

Sinds dat hoogtepunt kende RWDM nooit nog zulke successen. “Ik was verrast dat ze de competitie zo sterk begonnen zijn.” En dat na het ontslag van Vincent Euvrard, volgens Streker een van de beste trainers van België. "Daarnaast waren de spelers meteen op niveau: Pierre Dwomoh, Segovia, Makhtar Gueye en Biron blonken uit, de ene al wat meer dan de andere.”

"RWDM leeft al 50 jaar in onzekerheid. Supporteren betekent lijden, dat hoort erbij."

Stephan Streker - voetbalanalist en filmregisseur

Die laatste geraakte daarna geblesseerd, net als Hazard, de Sart en Sambu. “De ploeg is sindsdien toch veranderd,” vertelt Streker. “En ook de trainer maakte soms vreemde keuzes. Dat Xavier Mercier de laatste wedstrijden niet start is voor mij onbegrijpelijk.”

En dan is er nog de geluksfactor in het voetbal. “Die speelde eerst in het voordeel van de ploeg. Denk bijvoorbeeld aan de wedstrijd tegen Antwerp, waarin Defourny twee strafschoppen stopt van Janssen. Dat is toch hoogst uitzonderlijk.”

Behoud in eerste klasse

“Voetbal is niet te voorspellen,” zegt Streker. “Kijk maar naar de sportieve balans van de andere clubs van John Textor. Botafogo staat bovenaan in de Braziliaanse competitie, terwijl Olympique Lyon onderaan het klassement bengelt.”

Het doel van RWDM blijft het behoud in eerste klasse. “En ik geloof erin,” zegt de supporter in Streker. “Molenbeek verkeert al vijftig jaar in onzekerheid. We hebben alles al meegemaakt, dus waarom zou ik vandaag meer twijfelen? Supportare in het Latijn betekent lijden. Een supporter ziet af. Dat hoort bij het voetbal.”

Nieuwe supporters aantrekken

Streker beleefde de hoogdagen van RWDM als 11-jarige jongen aan de zijde van zijn vader. De successen van toen heeft de club nooit meer geëvenaard, "maar toch amuseer ik me al 50 jaar geweldig in hun spionkop."

Het moeilijkste als RWDM-fan is om niet meer te gaan kijken eenmaal je er geweest bent, luidt een gezegde onder supporters. Binnen de club hopen ze dat die microbe in de toekomst nog veel andere mensen mag besmetten. “De hoofdtribune is steevast uitverkocht, maar er is nog plaats in tribune 2," legt RWDM-woordvoerder Damien Bytebier uit.

"Om die op termijn vol te krijgen, willen we van deze herfstvakantie gebruikmaken om nieuwe supporters aan te trekken,” gaat Bytebier verder. Tot nu toe kwamen die vooral uit Brussel, Vlaams-Brabant en in mindere mate de streek rond Geraardsbergen, thuisbasis van de enige Nederlandstalige supportersclub van de club uit Molenbeek.

Happy hour

"Voor hen organiseren we woensdagavond een happy hour tussen 18 uur en 19 uur. Iedereen die verkleed komt naar de wedstrijd krijgt bij aankoop van één drankje een tweede gratis. Supporters kunnen ook gamen, kickeren of zich laten schminken in het supportersdorp.”

Daar ontmoeten ze eventueel de geblesseerde Kylian Hazard en Alexis De Sart. Zij lopen er net als Mickaël Biron en Marsoni Sambu rond en zullen de wedstrijd vanuit de spionkop volgen.

Voor abonnees is de wedstrijd gratis. Niet-abonnees kunnen de match bijwonen aan 3 euro. “Normaal worden de ticketinkomsten voor een bekerwedstrijd verdeeld onder de twee clubs, maar Charleroi ging ermee akkoord dat wij de ticketing volledig in handen nemen, waardoor we zo’n aantrekkelijke prijs kunnen aanbieden,” legt woordvoerder Bytebier uit.

Hoofdtribune uitverkocht

Tribune 1, die plaats biedt aan 3.500 voetballiefhebbers, is volledig uitverkocht. Vraag is hoeveel van de 2.400 abonnees in die tribune zullen komen opdagen in deze vakantieperiode. In de Goethalstribune aan de overkant nemen voorlopig 300 supporters plaats, “maar de loketten zijn geopend vanavond, dus verwachten we nog meer mensen,” aldus Bytebier.

Afwachten of het voetbal woensdagavond de nieuwe supporters kan verleiden om daar in de toekomst opnieuw plaats te nemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport , RWDM , Croky Cup , Beker van België

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni