27 april 1975: RWDM, met Nico De Bree in doel, wint van AS Oostende en wordt landskampioen

| 27 april 1975: RWDM, met Nico De Bree in doel, wint van AS Oostende en wordt landskampioen.

RWDM in tien vragen. Wat moet je weten over de Brusselse club?

© BRUZZ
13/05/2023

Fans van RWDM kijken al weken, zelfs jaren, uit naar de match van vanavond. Dan speelt de Molenbeekse club tegen de belofte van Anderlecht voor een ticket naar de eerste klasse. Maar waarom is deze match zo speciaal? En wat betekent deze Molenbeekse club voor Brussel? Kurt Deswert, auteur van het boek Aftrap in Brussel over de geschiedenis van het voetbal in de hoofdstad, legt uit wat een leek over RWDM moet weten.

Waarvoor staat RWDM?

Deswert: "RWDM staat voor Racing White Daring Molenbeek, dat zijn de namen van de clubs die in 1973 gefusioneerd zijn tot wat RWDM nu is. Dat zijn Racing White (dat op zich ook al een fusieclub was van Racing Club de Bruxelles en White Star Athletic Club) en Daring Club de Molenbeek, die in het Edmond Machtensstadion speelde, en waar RWDM vandaag ook speelt."

Wie was Edmond Machtens naar wie het stadion is genoemd?

"Hij was de burgemeester van Molenbeek tussen 1939 en 1978 en de drijvende kracht achter de fusie van de ploeg. Daring Club de Molenbeek zat in tweede klasse en geraakte maar niet geprovomeerd. De fusie werd dan bestendigd in 1973 en naar aanleiding van de fusie werd het stadion gerenoveerd met de naam van de burgemeester."

Welke spelers moeten we zeker kennen?

"Jan boskamp. Hij was dé grote figuur van RWDM (en zal er vanavond ook bij zijn, red.), en was ook de eerste buitenlander die ooit een Gouden Schoen heeft gewonnen. Hij kwam van Feyenoord Rotterdam naar RWDM in 1974 en dat heeft het verschil gemaakt. Ze hadden al een goed elftal, maar dankzij Boskamp is het echt een superteam geworden. Ook vanwege de andere Gouden Schoen-winnaars Maurice Martens en keeper Nico De Bree kon RWDM pas echt schitteren."

En wie moeten we vandaag kennen?

"Zakaria El Ouahdi, hij is een jonge Marokkaanse beloftespeler. Er is ook Jake O'Brien, een Ierse speler die ook in het Ierse nationale team zit en die snel publiekslieveling is geworden. En ook Kylian Hazard, broer van profvoetballers Thorgan en Eden Hazard, behoort tot de sterspelers."

Wie is de trainer van RWDM?

"Vincent Euvrard. Hij heeft zelf nog in eerste klasse gevoetbald en is nu een veelbelovende trainer. Vorig jaar kwam RWDM zo al op de tweede plaats terecht in tweede klasse, maar verloor helaas tegen Seraing. Hopelijk wordt het dit jaar de eerste plaats."

Waarin onderscheidt de RWDM-supporter zich van die van Union of RSC Anderlecht?

"De supporters zijn wat ruiger en typisch Brussels, maar oud-Brussels. Soms zijn ze wat cynisch, maar ook een beetje zwanzig. Bij Union vind je eerder een bobopubliek en Dansaertvlamingen, dat is een wat gepolijster supportersbestand. Bij RWDM zijn de supporters mensen die al veel langer gaan en die wat ruwer zijn. Het zijn mensen die vooral uit het noorden van Brussel komen, terwijl de Union-supporters meer in Vorst en Sint-Gillis zitten. En als nationale club heeft Anderlecht dan weer supporters vanuit heel België, de club heeft weerklank in het hele land."

De ploeg zou een vrij woelige geschiedenis hebben, hoe zit dat juist?

"De ploeg is tweemaal failliet gegaan, in 1986 en in 2002. Dat heeft te maken met feit dat de club veel financiële problemen heeft gehad op verschillende vlakken. Het gaat dan om bijvoorbeeld niet genoeg supporters trekken of te hoge lonen die werden uitbetaald, een sponsor die failliet ging of een nieuwe tribune die te duur was. Daardoor moest RWDM jaar na jaar zijn beste spelers verkopen."

Hoe is RWDM uiteindelijk hier geraakt?

"Door een nieuwe voorzitter in 2015 aan te stellen, Thierry Dailly. Hij blies de club nieuw leven in. De club heeft dan nog een aantal seizoenen in lagere divisies gespeeld, maar er waren altijd honderden diehardfans. De club is zo omhoog gegaan naar tweede klasse. Het is de heropleving van RWDM. Ook heeft Dailly de grote Amerikaanse investeerder John Textor gevonden die hen helpt met spelers te vinden om de definitieve stap naar 1A te maken."

Wat betekent RWDM voor Brussel?

"Het is een traditieclub, en behoort bij de mythische Belgische clubs. Er is altijd rivaliteit geweest tussen RSC Anderlecht en RWDM. Ze waren kampioen in 1975 en daarna heeft Anderlecht veel spelers gekocht van RWDM, dus dat maakt het nog erger natuurlijk. Union zat bovendien jarenlang in derde en vierde klasse."

"Vroeger gingen de fans van RWDM al eens met een lijkkist door de stad om te lachen met Anderlecht. Dat was echt courant, dat hoort bij de folklore van het Brusselse voetbal. Als RWDM vanavond wint, betekent dat er drie Brusselse clubs in eerste klasse zouden spelen en we heel wat derby's erbij krijgen, dat is altijd leuk."

Wint RWDM vanavond de titel?

"Ik denk dat wel, ik zou het bijna niet kunnen geloven als dat niet zou gebeuren. De match is tegen de belofteploeg van Anderlecht die het de laatste maand niet zo geweldig doet, dus ik schat op 75 procent kans. Maar er kunnen zich altijd mirakels voordoen in het voetbal."

a705cad5-rwdm-enteranderlecht.jpg

Toen de rivaliteit tussen RWDM en RSCA op zijn hoogtepunt stond, gingen fans al eens met een lijkkist door Brussel om te lachen met de ander.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni