© BRUZZ | Terwijl de ogen van de wereld gericht zijn op het WK in Rusland, kijkt voetbalminnend Brussel uit naar de nostalgische derby tussen RWDM en RSC Anderlecht.

RWDM treft Anderlecht voor het eerst sinds 2008

© BRUZZ
22/06/2018

Vrijdag 22 juni 2018 staat al weken met stip aangeduid in de agenda van de Brusselse voetballiefhebber. Niet omdat Servië en Zwitserland het dan tegen elkaar opnemen op het WK, maar wel omdat RWDM en RSC Anderlecht voor het eerst in tien jaar nog eens tegen elkaar spelen. In een oefenwedstrijd zonder inzet weliswaar, maar voor 6.000 nostalgische supporters lijkt dit nu al de match van het seizoen.

De laatste onderlinge confrontatie voor het faillissement van RWDM in 2003 dateert al van 1 april 2002. De natuurlijke opvolger FC Brussels speelde in 2008 nog tegen Anderlecht. Op 9 februari ging Brussels in het eigen Edmond Machtensstadion met 2-4 onderuit tegen de buren van Anderlecht.

Beloning voor RWDM

Het FC Brussels van voorzitter Johan Vermeersch verdween echter uit de hoogste échelons van het Belgische voetbal en ging later ook failliet. De harde kern van RWDM-supporters richtte een nieuwe club op die in de vierde klasse startte.

Anderlecht-RWDM in 2001: duel tussen Ki Hyeon Seol en Laurent Fassotte
© PhotoNews | Anderlecht-RWDM in 2001: duel tussen Ki Hyeon Seol (rechts) en Laurent Fassotte.

Met Thierry Daily als onbetwiste leider promoveerde RWDM twee jaar op een rij. Dit seizoen vatten de Molenbekenaars aan in de eerste amateurklasse, net onder het profvoetbal. Sportief draait de club uitstekend en ook financieel lijkt RWDM gezond. De jeugdacademie barst intussen uit zijn voegen.

RWDM ziet de komst van het grote Anderlecht dan ook als een beloning voor de opmars. De laatste overwinning dateert al van 1996, toen RWDM nog RWDM was. De Molenbeekse volksclub ging met 0-1 winnen in het Astridpark. Voor de laatste thuiszege moeten we al terug naar 1992, toen klopte RWDM paars-wit met 2-1.

6.000 supporters

Daar zal RWDM vrijdagavond met de steun van meer dan 6.000 supporters graag verandering in brengen. Coach Drazen Brncic begon tien dagen geleden al aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. "We willen klaar zijn voor de galamatch tegen Anderlecht", verklaarde hij. Aan ambitie dus geen gebrek.

In zijn kern zitten bovendien enkele spelers die een verleden bij de Brusselse rivaal hebben. Nieuwkomers Jonathan Kindermans en Tony Amrani, maar ook Franck Mikal en Amaury Mabika werden door RSCA opgeleid, maar konden er niet doorbreken. Zij willen hun voormalige broodheer ongelijk bewijzen.

En misschien is een stunt in dé derby van Brussel niet eens zo onmogelijk. Niet alleen omdat RWDM aangevuurd zal worden door het altijd enthousiaste thuispubliek. Het is vooral de vraag hoe sterk recordkampioen Anderlecht voor de dag zal komen.

Stunt tegen Anderlecht?

Hein Vanhaezebrouck kan immers niet rekenen op zijn beste spelers. Topschutter Lukasz Teodorczyk, Leander Dendoncker en Kara Mbodj verdedigen de kleuren van hun land op het WK in Rusland. Les Mauves begonnen ook donderdag pas aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Tactisch zal RSCA nog niet gestroomlijnd zijn.

De troepen van Vanhaezebrouck zijn onmiskenbaar van een andere grootteorde. De profclub beschikt over meer kwaliteit dan amateurclub RWDM. Maar de thuisploeg is gebrand op een stunt. Of om het met de magische woorden van Raymond 'Den Tuveneir' Goethals te zeggen: "Ni Zievere… Speile!".

U hoeft van de wedstrijd overigens niets te missen. BRUZZ zendt de Brusselse derby live uit vanaf 19u20. Jeroen Roppe zorgt samen met Alain De Nil voor het deskundige commentaar.

RWDM-Anderlecht in 1997
© PhotoNews | Een foto uit de oude doos: RWDM-Anderlecht in 1997.
Enzo Scifo tijdens de wedstrijd RWDM-Anderlecht in 1998
© PhotoNews | En een jaar later: Enzo Scifo tijdens de wedstrijd RWDM-Anderlecht in 1998.

Volg live de Brusselse derby RWDM - RSCA op BRUZZ

Volg de Brusselse derby live op BRUZZ.be en BRUZZ tv. Vrijdag 22 juni vanaf 19.20 uur. Jeroen Roppe becommentarieert de wedstrijd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Sport, RWDM, RSC Anderlecht, Edmond Machtensstadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni