RWDM volgend jaar in tweede?

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
22/10/2011
Michel Farin is een ambitieus man. Het nieuwe project van de voorzitter van White Star Woluwe wil RWDM opnieuw naar de hoogste regionen van het Belgisch voetbal brengen. Farin acht de kans groot dat RWDM volgend jaar in tweede klasse zit.

"Het idee schoot me een paar weken geleden te binnen na onze thuismatch tegen Brussels," vertelt Farin. "Toen ik achteraf een glas dronk met Brussels-supporters, voelde ik bij hen de wil om RWDM te doen herleven. Ze volgen Brussels nu al jaren, maar ze geloven niet meer echt in dat project. RWDM is een grote naam in het Belgische voetbal en kan heel wat volk en sponsors aantrekken. Ik wil me volledig op dit project storten."

De komende weken wil Farin al met de betrokkenen samenzitten, om tegen volgend seizoen klaar te zijn met zijn huiswerk. "Ik denk dat de mensen van RWDM wel open zullen staan voor het project. Waarom ook niet? Ze zetten een grote stap vooruit. Mijn ambitie is met hen te fuseren en de naam RWDM, het clublogo en de kleuren over te nemen. Ik moet wel nog juridisch nagaan hoe alles juist moet verlopen, maar ik schat de kans dat RWDM volgende seizoen in tweede klasse begint, fifty-fifty."

Bij RWDM staan ze inderdaad open voor gesprekken. "Het is de eerste keer dat er een zinnig project is," zegt woordvoerder Gregory Heusdens. "Jaarlijks zien we verschillende projecten passeren, het ene nog zotter dan het andere."

Dat de naam White Star zou verdwijnen ten voordele van RWDM, zou sommige supporters uit Woluwe toch tegen de borst kunnen stuiten? Farin spreekt dat tegen en zegt dagelijks een tiental dankmailtjes te ontvangen. "Met een paar anderen heb ik White Star gemaakt tot wat het is," vervolgt hij. "Ik zie het probleem niet. Andere fusieploegen - neem nu Racing Genk - hebben al bewezen succesvol te kunnen zijn. Daarbij ligt dit in het verlengde van RWDM: dat was een fusie van Daring Molenbeek en Racing White. Ik doe dit niet voor mij, maar voor het Brusselse voetbal."

De discussies over de thuisbasis van de nieuwe fusieploeg zullen zeker nog stof doen opwaaien. Michel Farin ziet het Fallonstadion in Woluwe als mogelijkheid, maar staat niet afkerig tegenover gesprekken met het bestuur van Brussels. Hun Edmond Machtensstadion was in het verleden namelijk de thuisbasis van RWDM. "Deze fusie zou een belangrijke stap zijn als White Star Woluwe nog wil groeien - een noodzakelijke stap, zeg maar. Of er moeten mecenassen langskomen... De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe heeft al heel wat voor ons gedaan, en we sluiten niet uit om samen met hen een vijfjarenplan op te stellen. Maar waarom zouden we ons niet tot de gemeente Molenbeek mogen wenden? Het Edmond Machtensstadion is een fantastisch stadion dat gemaakt is voor eerste klasse. Ik ga eens met de schepenen van beide gemeenten samen zitten. Brussels is niet meteen geïnteresseerd? Alleen dommeriken veranderen niet van gedacht."

"Ik weet niet wat Brussels gaat doen. Als voorzitter Vermeersch bereid is te praten, ben ik beschikbaar. Maar de interesse moet van twee kanten komen. Ik heb altijd de eerste stap gezet, nu is het aan hem."

Excuses gewenst
Goed geraden: bij Brussels reageren ze lauw op de ideeën van Farin. Geruchten dat hij gezegd zou hebben dat Brussels zich vorig seizoen in allerijl redde door een paar overwinningen te kopen, zit hen stevig dwars. Farin ontkent ten stelligste, maar in Molenbeek is hij niet meteen de populairste persoon.

"Wij bij Brussels staan altijd open voor goede projecten," reageert manager Thierry Dailly. "Maar mijnheer Vermeersch is eigenaar van de club en wij spelen in het Edmond Machtensstadion. Dat moet gerespecteerd worden. En ook... je kunt moeilijk gaan beweren dat we matchen hebben gekocht en dan verwachten dat we zomaar samen aan tafel gaan zitten. Verschillende mensen hebben me bevestigd dat Farin die uitspraken heeft gedaan. Als Brusselaars zijn we allemaal vrienden, maar je kunt niet zomaar iemand aanvallen. Er zijn manieren. Ik denk dat excuses hier op hun plaats zijn, en na een afkoel­periode kan er dan eventueel gepraat worden. Maar vergeet niet dat in RWDM 'Molenbeek' staat en dat er maar één plaats is waar die club thuishoort: in het Machtensstadion."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni