| Sambi Lokonga na zijn doelpunt tegen Zulte Waregem in december 2020.

Sambi Lokonga verlaat Anderlecht en trekt naar Arsenal

© BRUZZ - Belga
19/07/2021
Updated: 19/07/2021 19.29u

De kogel is door de kerk. Rode Duivel Albert Sambi Lokonga verbindt zich voor vijf seizoenen aan Arsenal. De Londense topclub uit de Premier League is de laatste jaren op de dool, maar geniet nog steeds veel aanzien in het internationale voetbal. De 21-jarige middenvelder verlaat Anderlecht na twaalf jaar door de grote poort.

Sambi Lokonga brengt zijn dagen sinds 2009 door op Neerpede en maakte op 22 december 2017 zijn debuut voor Anderlecht tegen Eupen. Een zware knieblessure remde zijn ontwikkeling af in 2018-2019, maar onder Franky Vercauteren leefde de jongere broer van Paul-José Mpoku een seizoen later weer op.

Vorige voetbaljaargang schopte hij het zelfs tot aanvoerder door de langdurige blessure van doelman Hendrik Van Crombrugge. In totaal kwam de jongeling tot 78 optredens in Anderlechtse loondienst, waarin hij goed was voor drie doelpunten en zeven assists. Sambi Lokonga vond het tijd voor een stap hogerop.

Toen Arsenal zijn interesse bevestigde, heb ik geen seconde getwijfeld

Albert Sambi Lokonga

Arsenal en de middenvelder hadden zelf al een persoonlijk akkoord, maar RSCA wilde het onderste uit de kan halen voor de transfer. “Ik ben heel blij dat het rond is, want het heeft lang geduurd”, reageert Sambi Lokonga. “Het is een grote stap naar een ander land, want ik heb meer dan tien jaar voor Anderlecht gespeeld. Ik kijk er naar uit om in de Premier League te spelen.”

Toen Arsenal kwam aankloppen bij Anderlecht, twijfelde Sambi naar eigen zeggen geen seconde. “Ik had een gesprek met de voorzitter van Arsenal. Hij vertelde me dat ze interesse hadden, en m’n advocaat bevestigde dat. Ik heb geen seconde getwijfeld en toegehapt. Iedereen feliciteerde me al, maar dan moest ik zeggen dat de deal nog niet rond was. Ik trainde apart en heb rustig afgewacht."

Het goudhaantje voelde zich enorm gecharmeerd door de Londense interesse. "Want ze willen me hier echt. Deze club wil met jonge talenten spelen. Arsenal heeft een goeie jeugdacademie, net als Anderlecht. Voor mij verandert er dus niet veel.”

RSCA neemt afscheid van haar jeugdproduct in deze montage (die per abuis te vroeg online was gegaan).

In maart werd hij nog opgeroepen door bondscoach Roberto Martinez voor de drie kwalificatiewedstrijden van de Rode Duivels met het oog op het WK 2022 in Qatar, waarin hij evenwel niet in actie kwam. Voor het afgelopen EK maakte hij deel uit van de lijst met reservespelers.

Volgens verschillende media zou Anderlecht 21 miljoen euro ontvangen van Arsenal, bonussen inbegrepen. Sambi Lokonga ontpopt zich zo tot vierde duurste uitgaande Belgische transfer uit de Jupiler Pro League na Jérémy Doku (voor 26 miljoen euro van Anderlecht naar Rennes), Youri Tielemans (voor 25 miljoen euro van Anderlecht naar Monaco) en Marouane Fellaini (voor 21,7 miljoen euro van Standard naar Everton).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni