Shinobis Riders: wereldtop in voetballen op rolschaatsen

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
17/03/2013
Voetbal een machosport? Dat is zeker niet het geval bij rollersoccer. De combinatie van voetbal en rolschaatsen mag met gemengde ploegen gespeeld worden, en heeft fairplay als belangrijkste waarde. De Shinobis Riders zijn wereldtop.

"We dachten aanvankelijk dat we de sport hadden ontdekt en noemden ze rollerball," vertelt speler Joël Ogunade (27). "Maar vrij snel ontdekten we via het internet dat de sport in Amerika al bestond onder de noemer rollersoccer. Drie maanden na ons begin in 2007 zijn we met een vriendengroep naar het wereldkampioenschap in Parijs getrokken, en we haalden er meteen de halve finale."

Rollersoccer is een jonge sport in volle ontwikkeling. Zo is het speelveld nog niet officieel vastgelegd, al wordt in het algemeen op een terrein van veertig op twintig meter gespeeld. De boarding wordt gebruikt en de spelers mogen achter de goals gaan. "Rollersoccer kenmerkt zich door een kort, technisch spel waarin de scores hoog kunnen oplopen. In die zin is het vergelijkbaar met minivoetbal. Je moet snel kunnen remmen om meteen de andere kant uit te gaan. Het is vrij intens, maar contact en tackles zijn uitgesloten. Bovendien dragen we fairplay hoog in het vaandel. Mannen en vrouwen mogen samen in een ploeg spelen, zonder dat er minima of maxima worden gehanteerd. Elk team bestaat uit vijf spelers, en die mogen onbeperkt gewisseld worden met de reserves."

"Enkel scheenbeenbeschermers zijn momenteel verplicht. En eens je een roller tegen je schenen hebt gekregen, weet je ook waarom. Anders dan in Amerika is een helm dat hier dan weer niet."

Nationale ploeg
De Shinobis Riders - een naam die uit de mangacultuur stamt - zijn mede dankzij de steun van ADEPS en het Brussels Gewest zeer actief. Zo organiseerden ze in 2009 het wereldkampioenschap in Brussel en zetten ze regelmatig initiaties op, onder meer elke dinsdag en zaterdag in het Sportief Centrum van Sint-Gillis. "Onze eigen trainingen vinden op vrijdag en zaterdag plaats in het Vander Putten-stadion. Na de opwarming en wat oefeningen spelen we een onderlinge match. Intussen zijn we met een dertigtal regelmatige spelers. Dat gaat van twaalfjarige prille pubers tot jonge dertigers."

"Omdat we de enige ploeg zijn, bestaat er geen Belgische competitie. We zijn dus ook meteen de nationale ploeg (lacht). Momenteel zijn er geen plannen voor een tweede ploeg. Al zou die zeer welkom zijn want om te groeien moet je je kunnen meten. Daarom trekken we regelmatig naar Frankrijk of Nederland."

Ondanks het gebrek aan wedstrijden zijn de Shinobis Riders wereldtop. Vorig jaar zijn ze vice-Europees kampioen geworden, en volgende maand doen ze opnieuw een gooi naar de Europese titel in het Franse Caen.

"We hopen vooral dat er snel andere Belgische ploegen komen. Misschien richt een van onze spelers er wel eentje op, want de jongeren nemen een steeds belangrijkere plaats in binnen onze club. Al betekent dat absoluut niet dat de 'ouderen' van plan zijn om zich opzij te laten zetten. En dat kan rollersoccer alleen maar ten goede komen."

www.shinobisriders.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni