Sint-Joost-West is in zijn nopjes met nieuw sportcomplex

Lieven Bulckaert
© Brussel Deze Week
10/12/2010
In de Groenstraat, niet ver van het Noordstation, staat voortaan een prachtig gemeentelijk sportcomplex. De bouw van het nieuwe pand sleepte acht jaar aan, onder meer omdat een aannemer van het eerste uur het faillissement aanvroeg. De rea­lisatie heeft vier miljoen euro gekost.

In de wijk zijn de reacties enthousiast. Sint-Joost is weliswaar maar een zakdoek groot, maar toch voelen bepaalde buurten zich 'achtergesteld' bij het centrum van de gemeente, het Sint-Joostplein en de omliggende straten.

De activiteitenkalender van de gemeente somt met gepaste trots de sporttakken op waarvoor u in het complex terechtkunt. De lijst begint met boksen en vechtsporten - een teken des tijds misschien. Voorts zijn er voet- en basketbal, volley-, korf- en handbal. Ook psychomotoriek behoort tot de mogelijkheden, en natuurlijk fitness. Er wordt ook sportmateriaal verhuurd.

Het resultaat mag er wezen: een budgetvriendelijke omnisportinfrastructuur van 2.400 vierkante meter. Ook architecturaal springt het complex in het oog. Het is een creatie van de gedreven architect Chris Rossaert. Hij combineerde materialen, wat in een harmonieus geheel resulteerde - zo loopt er een houten trap naar het parkje waarin het gebouw ligt. Het complex kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen de gemeente, de federale overheid en verschillende andere instanties.

De nieuwgeborene dankt zijn naam aan Charles Liedts (1802-1878). De lijst van mandaten van deze liberaal oogt al net zo indrukwekkend als de lijst van de sportdisciplines waarvoor men in de Liedtszaal terechtkan: advocaat, procureur des Konings, rechtbankvoorzitter, kamervoorzitter, minister van Financiën, gouverneur van de provincie Henegouwen en later ook van Brabant. Vooral door deze functie kan Liedts ook door Sint-Joost 'opgeëist' worden niet en uitsluitend door Schaarbeek, waar al sinds jaar en dag een plein én een straat naar hem genoemd zijn.

Rond 1850 zegde Liedts de politiek vaarwel en ging hij zetelen in de raden van bestuur van banken en andere bedrijven. Meer dan 150 jaar later steekt hij de sporters van Sint-Joost-West een joviale hand toe.

-----------------------------

Sportzaal Liedts, Groenstraat 50, 1210 Sint-Joost-ten-Node, 02-220.28.33

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Sport, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni